EkolojiManşetYerel

Kartal Dağı’ndaki mermer ocağının ruhsatları iptal edildi

0

İZMİR- Tire‘nin Büyükkale ve Küçükkale Mahalleleri Kartal Dağı mevkiinde Emerald Taşımacılık Mad. İnş. Tur. Depo Antrepo Hizmetleri Dan. Tarım Ürünleri Organizasyon İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan mermer ocağı projesine ait arama ve işletme ruhsatları iptal edildi.

Dava konusu ruhsat sahasının yer aldığı Kartal Dağı’nda, yaban hayatının yoğunlaştığı, farklı türden canlıların yaşam alanı olan ve Küçük Menderes havzasına su sağlayan temiz su kaynakları bulunuyor. Dağın eteklerinde bulunan geniş yayılımlı zeytinlikler ise bölge halkının birincil geçim kaynağı. Bölge, tescil edilen 1. ve 3.derece arkeolojik sit alanları ve dağ patikalarıyla ekolojik turizm potansiyeliyle öne çıkıyor.

Gerekçe: Zeytinlikler var!

Altıparmak Hukuk Bürosu tarafından kültürel ve ekolojik önemi sebebiyle korunması gereken bu dağ yapısı için, projenin etkileneceği köylerde yaşayan köylüler adına açılan, Tire Belediyesi’nin de davacı olarak yer aldığı davalarda İzmir 4.İdare Mahkemesi, 17 Kasım’da iptal kararı verdi. Karar gerekçesinde ise zeytinlikler yer aldı:

“Zeytinlik alanlarda yürütülecek faaliyetlere ilişkin olarak öncelikle dikkate alınması gereken özel düzenlemenin 3573 sayılı Kanun hükümleri olduğuna kuşku bulunmadığı, anılan Kanunun 20. maddesinin amacının; gerekli tedbirler alınmış olsa bile, zeytinlik sahalarında ve bu sahalara üç kilometre mesafede zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri hariç kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran ya da sayılan olumsuz sonuçlara yol açma ihtimali bulunan tesislerin yapılmasını ve işletilmesini önlemek olduğu açıktır.”

Kararda zeytinlik sahalarında açılacak zeytin ürünlerine ilişkin işletmeler için dahi Tarım ve Orman Bakanlığının izni gerekmekteyken, taş ocağı arama sahası için anılan Yasa metninde belirtilen mesafe şartının öncelikle dikkate alınması gerektiğinin tartışmaya açık olmadığı belirtilerek “Kaldı ki; mermer ocağı merkez olmak üzere üç km yarı çaplı alanda zeytinlik alan olduğunun belirlendiği, zeytinliklerle kaplı olan arama sahalarında ve zeytinlik alanlarla iç içe olan işletmede zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde faaliyette bulunulması hayatın olağan akışına aykırıdır” denildi.

‘Bu tür ruhsatlandırmalar, iklim değişikliği ile mücadele politikalarına aykırı’

Altıparmak Hukuk Bürosu tarafından davaya ilişkin yapılan açıklamada “Doğanın haklarını, gıda ve su güvenliğinin sağlanmasını, sosyal ve ekonomik olarak kırılgan olan kırsal topluluklar için yerel kalkınma, adalet ve eşitlik gibi temel prensipleri dikkate almayan bu tür ruhsatlandırmaların, iklim değişikliği ile mücadele politikalarına da aykırılık teşkil ettiğini kez daha vurgulamak isteriz. Kamu idareleri, iklim değişikliği ile mücadele için etkin bir strateji ve eylem planı oluşturup uygulamadığı sürece, bu tür davalara yüzleşmek zorunda kalmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.