Doğa MücadelesiManşetYerel

Kartal Dağı’na RES ve mobil taş ocağına halktan itiraz: Ormanımızdan elinizi çekin

0

İzmir‘in Tire ilçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı eteklerindeki Halkapınar, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Dampınar ve Habibler köylerinin üzerine EnerjiSA Üretim A.Ş. tarafından Rüzgâr Enerjisi (RES) Santralı ve Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi kurulmak üzere ÇED süreci başlatıldı.

ÇED raporuna göre RES ile birlikte Kartal Dağı’nın tepelerinde yıllarca mobil taş ocağı işletilecek. Köylüler birkaç ay önce ağaçlandırma seferberliği düzenleyen bir holdinge bağlı şirketin “Temiz Enerji” diyerek orman ve tarım arazileri içinde patlatmalar yapmasına, devasa tırların üzerine monte edilmiş tesislerde taş kırıp, eleyerek insana, çevreye, ekosisteme zarar vermesine karşı çıktı.

Bir açıklama yayımlayan Kartal Dağı Koruma Platformu, şunlara dikkat çekti:

“Bizler yenilenebilir enerjiye, ekonomik getirisi olan, yerinde ve usulünce çevreye, ekosisteme zarar vermeden yapılacak yatırımlara değil, ekolojik dengeyi alt üst edecek, iklim ve yaşam koşullarını bozacak vahşi projelere karşıyız. Yöre halkı olarak Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de kabul edildiği, Cumhurbaşkanlığınca “Yeşil Mutabakat” anlayışının hayata geçirildiği bugünlerde her boyutta telafisi mümkün olmayacak zararlar oluşturacak bu projeye ait ÇED sürecinin derhal durdurulmasını, EnerjiSA A.Ş.’nin de gerekli duyarlılığı göstererek projeyi iptal etmesini talep ediyoruz.”

Köylülerin itirazının özünde, kızılçam ve sandal ağacı ormanları, endemik bitkiler, binlerce yıllık arkeolojik kültür varlıkları ile dolu olan Kartal Dağı zemininin patlatılmaması talebi yer alıyor. Proje gerçekleşirse çıkan taşların, dağda kontrolsüzce gezdirilecek  devasa tırların üzerine kurulmuş tesislerde kırılıp mıcır yapılacak. Ormandaki ağaçların kesilerek  geniş yollar açılacağına, elde edilen elektriği taşımak için de ormanı, zeytinlikleri, incir bahçelerini, köyleri delik deşik edeceğini belirten Platform, üretim süreci boyunca da köylerine çok yakın yollarda yoğun bir araç trafiği, gürültü, hava ve çevre kirliliği yaratılmasını ve ekosistemin tahrip edileceğini belirtti.

Tarım alanları ve su kaynaklarının ortasında…

ÇED raporunda yer alan bilgilere göre; proje 11 adet türbin ve 60,5 MWm/33 MWe kurulu güçte “Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi”ni kapsıyor. RES’in dışında yapılacak seyyar taş ocağı işletmesi için başvuruda hemen hiç bir bilginin yer almadığını kaydeden Kartal Dağı Platformu, tirbünlerin de yaşama alanlarına 70 ila 470 metre civarında kurulmak istendiğini kaydetti. 

Tirbünlerin Türkiye’nin en kaliteli incirlerinin yetiştiği incir bahçeleri, zeytinlikler ile verimli tarım arazileri, süt inekçiliği, koyunculuk, arıcılık yapılan meralarla Küçük Menderes ovasını besleyen su kaynaklarının ortasına inşa edileceğini belirten Platform, proje Sahasında 1.derece sit olarak tescil edilmiş ve tescil başvurusu yapılmış birden fazla arkeolojik kültür varlığı olduğunu da bildirdi.

Tire Belediyesi Başkan Yardımcısı Avukat Gökhan Hızlı, başvuru dosyasındaki eksiklikleri öne sürerek halkın katılımı toplantısını iptalini talep etti.

Dün (23 Aralık)  ilçenin Büyükkale ve Küçükkale köyleri yakınında işletilmek istenen mermer ocağının ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Zeytincilik Yasası” gerekçe gösterilerek iptal edilmiş; kararı temkinli bir mutlulukla karşıladıklarını belirten  Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın “Her ne karar çıkarsa çıksın biz dağın bekçisiyiz” demişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.