E-atık kirliliği: 5,3 milyar cep telefonu çöpe gidiyor

Dünya Elektrik ve Elektronik Atık Forumu, bu yıl 5,3 milyar cep telefonunun çöpe atılacağı tahmininde bulunarak gittikçe büyüyen e-atık sorununa dikkat çekti.

Dünya Elektrik ve Elektronik Atık (WEEE) Forumuna göre; bu yıl 5,3 milyar cep telefonunun çöpe atılması tahmin ediliyor.

BBC‘den Victoria Gill’in aktardığına göre; küresel ticaret verilerine dayandırılan tahmin, giderek artan çevresel “e-atık” sorununa dikkat çekiyor.

Araştırmalar, birçok insanın eski telefonlarını geri dönüştürmek yerine elinde tuttuğunu gösteriyor.

Söz konusu atık telefonlarda bulunan kablolardaki bakır ve şarj edilebilir pillerdeki kobaltın, madenlerden çıkartılması gerekiyor.

WEEE Genel Müdürü Pascal Leroy “İnsanlar görünüşte değersiz olan bu unsurların aslında çok değerli olduğunu ve küresel düzeyde hep birlikte büyük hacimleri temsil ettiğinin farkındalığına varma eğiliminde değiller” dedi.

Dünya genelinde 16 milyar cep telefonu olduğu tahmin ediliyor. Avrupa’dakilerin neredeyse üçte biri artık kullanılmıyor.

WEEE, araştırmalarının çamaşır makinelerinden, ekmek kızartma makinelerine, tablet bilgisayarlardan küresel konumlandırma sistemlerine (GPS) elektrik ve elektronik atık ‘dağının’ 2030 itibarıyla yılda 74 milyon tona çıkacağını gösterdiğini söylüyor.

2022’nin ilk aylarında İngiltere’deki Kraliyet Kimya Topluluğu (Royal Society of Chemistry), yeni ürünler üretmek için e-atıkların kullanılmasını teşvik eden ve Ukrayna‘daki savaş da dahil olmak üzere küresel çatışmanın değerli metal tedarik zincirlerini tehdit ettiğini vurgulayan bir kampanya başlattı.

WEEE’den Magdalena Charytanowicz ise şu ifadeleri kullandı:

“Bu cihazlar, rüzgar türbinleri, elektrikli araba pilleri ve güneş enerjisi panelleri gibi, hepsi yeşil, düşük karbonlu toplumlara dijital dönüşüm için hayati önemdeki yeni elektronik cihazların ya da malzemelerin üretimi için çok sayıda önemli kaynak sunuyor.”

Dünyada e-atıkların yaklaşık yüzde 17’si geri dönüştürülüyor. Ancak Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği gelecek yıl bu oranı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor. Kuruluş bunun “zararlı maddeler bulundurabildiği için hem insan sağlığını hem de çevreyi etkileyen, en hızlı büyüyen ve en karmaşık atık akışlarından biri olduğuna” dikkat çekiyor.

Atıkları toplamak için marketlere e-atık kutuları koymak, postalarla iade ve alım işlemlerini yapmak gibi pek çok girişim de kampanya kapsamında başlatılan atık toplama girişimlerinden arasında bulunuyor.

İngiltere’de çalışan ancak kullanılmayan bir milyondan fazla elektrikli ve elektronik cihaz olduğu tahmin ediliyor. Bu cihazların değeri tahminlere göre 5 milyar 630 milyon sterlin.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzce’de çocukların baktığı yavru köpeklere, okul bahçesinde silahlı saldırı

Bir saldırgan, Düzce'de bir okulun bahçesinde çocuklar ve öğretmenlerin baktığı yavru köpekler ve annesine havalı tüfekle ateş açtı. Hak savunucuları kaçan yaralı hayvanları arıyor.

[COP16] Küresel Güney, küresel doğa koruma fonunda söz sahibi olmak istiyor

Kolombiya'da süren COP16'da gelişmekte olan ülkeler koruma faaliyetleri için oluşturulan fonların yetersizliğinden ve zengin kuzey ülkeleri tarafından yönetilmesinden şikayetçi.

Açık uyarı: Okyanus akıntısı’nın çöküşü hafife alınıyor, ‘eşik’ neresi bilmiyoruz

15 ülkeden 44 iklim bilimcinin yazdığı açık mektupta, Atlantik meridyen devrilme dolaşımının çöküşünün tahmin edilendan çok daha yakın bir tarihte olabileceği uyarısı yapıldı.

UNEP’ten kritik uyarı: 3,1C’lik artışa doğru gidiyoruz, eylemsizliğin sonuçları yıkıcı olabilir

UNEP'in yıllık emisyon açığı raporuna göre, radikal önlemler alınmazsa sıcaklık artışı 3,1°C olabilir ve bunun ekonomiler, ekosistemler ve toplumlar üzerinde yıkıcı etkileri olabilir.

‘Etki ajanlığı’ yasa teklifi komisyondan geçti

Basın özgürlüğüne karşı ciddi bir tehdit niteliği taşıyan 'etki ajanlığı' tasarısı, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Gazeteciler endişeli.

EN ÇOK OKUNANLAR