İklim KriziManşet

Özel jetlerin iklime etkisi zannedilenden çok daha dramatik

0

Jeremy Williams‘ın earthbound.report için yazdığı yazı, Yeşil Gazete tarafından çevrilmiştir. 

*
Evimden bir mil aşağıda, şu anda İngiltere’nin beşinci en büyük havalimanı olan Luton Havalimanı bulunuyor. Ancak özel jetler söz konusu olduğunda, Luton ilk sırada geliyor,  ya da en azından pandemi öncesi öyleydi. Her ikisi de orada bulunan Harrods Aviation ve Signature ile diğer Birleşik Krallık havaalanlarından daha fazla özel jet Luton’dan gelip gidiyor.

Luton Airport, başka bir yerde yazdığım Yeşil Kontrollü Büyüme adlı bir mekanizma kullanarak genişlemeyi planlıyor . Ancak özel havacılığın, herhangi bir sürdürülebilirlik hedefiyle bağdaştırılması mümkün değil. Özel uçakların iklim üzerinde muazzam bir etkisi bulunuyor

Real World Visuals‘ın açıkladığı gibi, tüm uçuşlar eşit değildir.  Londra‘dan New York‘a 747 uçuş, 200 ton CO2 üretir. Bu, tüm yolcular arasında bölünürse, kişi başına 572 kg düşer. Business class ve first class yolcuları daha fazla yer kullandığı için  daha az verimli ve daha fazla kirleticidir. Aynı uçakta birinci sınıf bir bilet 2,835 kg kullanır. Bu nedenle de bazıları havacılık emisyonlarını azaltmak için birinci sınıf uçuşu ortadan kaldırmayı hızlı bir yol olarak öneriyor.

Birinci sınıf koltuklardan kaynaklanan emisyonlar, özel uçakların yaydığı emisyonları da katınca, çıta yükseliyor. Kendi jetinizle New York’a gittiğinizde 25 tondan fazla CO2 üretiyorsunuz.

Bir hatırlatma olarak, küresel adil pay karbon ayak izi  yılda yaklaşık 2,3 tondur. 1.5 derece veya daha az ısınmayla eşitlikçi bir dünya peşinde koşacaksak, her birimizin hedeflemesi gereken şey budur. Yani özel bir uçakla yapılan transatlantik bir uçuş, on yıllık adil karbonu havaya uçurur.

Ya da küresel bir adalet arıyorsak, diyelim Haiti‘deki ortalama karbon ayak izi yılda 0,26 ton civarındadır . Sadece bir kez özel jete binmek bile, gezegen üzerinde yaklaşık 100 Haitili’nin bir yılda yaptığı etkinin aynısını yapar.

Kylie Jenner’ın özel jeti gündemde: Yüzde 1, iklim için üzerine düşeni ne zaman yapacak?

İklim eylemi zenginlerden başlamalı

Bu nedenle iklim eyleminin zenginlerden başlaması gerekiyor. Havacılık kampanyaları ise özel uçaklarla başlamalı .

Ve bu nedenle kendi özel uçak alışkanlığı her yıl tahmini 7.400 ton CO2 salarken, Bill Gates‘in “bir tutam tuzla” iklim konusundaki tavsiyesine uymalıyız. İşte bu yüzden Luton Havalimanı’nın sürdürülebilir olmak mı yoksa milyarderlere hizmet etmek mi istediğini seçmesi gerekiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.