Limak, IC-İçtaş iştiraki YK Enerji’nin termik santrali için ağaçların kesildiği Akbelen’de direnen eylemcilerden İlay Kadiroğlu’nun tweetlerine erişim engeli getirildi. Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğince dün verilen karar gereğince tıp fakültesi öğrencisi Kadiroğlu’nun Akbelen’deki yaşatılan işkenceye ilişkin yaptığı paylaşımlar erişime engellendi.
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 22 Ağustos’ta yapılan erişim engeli talebi jet hızıyla bir günde işleme konuldu ve ertesi gün, 23 Ağustos’ta, kabul edildi. Tweetlerin erişime engellenmesi kararı ise şu ifadelerle gerekçelendirildi:
“Talep eden kurum 22 Ağustos 2023 tarihli dilekçesi ile özetle; telafisi güç ve imkansız zararlar doğmamasını teminen, Jandarma Genel Komutanlığının kurumsal kişilik haklarını açıkça ihlal ettiği değerlendirilen URL adresleri hakkında 5651 Sayılı Kanun’un 9’uncu maddesi gereğince […] URL adreslerinde kurumun kişilik haklarını ihlal edici nitelikte paylaşımların yapıldığından bahisle erişimin engellenmesini talep etmiştir.”
Sulh Ceza Hakimliğince verilen kararda kişilik haklarına işaret edilerek kişinin ilişki kurduğu çevrede şerefi ve saygınlığını sarsacak, onu küçük düşürecek, yanlış tanıtacak, zora sokacak, düşmanca bir ortama itecek her türlü davranışın kişilik haklarına saldırı olduğu belirtildi. Karara göre Akbelen Ormanı için direnirken gördüğü işkenceyi paylaşan Kadiroğlu’nun dört tweeti erişime engellendi.
‘Kolluk kuvvetlerinin şirketlere özel koruma yapılması yetmezmiş gibi yargı da peşkeş çekiliyor’
Kararla ilgili Yeşil Gazete’ye konuşan İlay Kadiroğlu, “Bizim orada uğradığımız işkence hakkında soruşturmaya bile gerek görmeyen yargı, bu işkencenin kanıtlarını paylaştığım gönderilere ışık hızında erişim engeli getiriyor” dedi. Kararı trajikomik diye nitelendiren Kadiroğlu ayrıca şu ifadeleri dile getirdi:
“Kolluk kuvvetlerinin şirketlere özel koruma yapılması yetmezmiş gibi yargı da LİMAK gibi şirketlere peşkeş çekiliyor. Yani o hakim, işkence fotoğraflarını, videolarını gördükten sonra erişim engeli talep eden Jandarma Genel Komutanlığına soruşturma açmak yerine şak diye erişim engeli veriyorsa yazıklar olsun.”
İlay Kadiroğlu’na Türkiye’de mevcut AKP iktidarı süresince her türlü ekokırım yapması onaylanan şirketlerden biri olan Limak’a karşı bir ormanı savunurken şirket yerine kendisinin bir vatandaş olarak erişim engeli yoluyla cezalandırılmasının nasıl hissettirdiğini soruyoruz. Kadiroğlu’nun yanıtı ise şöyle:
“Yani insan öfkeleniyor ister istemez. Bu şirketlerin parayla elde ettiği sınırsız gücün karşısında bizi korumasını beklediğimiz devlet aparatlarının da bu şirketlere hizmet ettiğini görmek çok güvensiz hissettiriyor.”