COP27İklim KriziManşet

[COP27’de Finans Günü]: ABD’den karbon kredisi açıklaması, Çin’den müzakere çağrısı

0
Fotoğraf: Khaled Elfiqi / EPA

Şarm El-Şeyh‘te üçüncü gününde devam eden COP27 programında belirlenen tematik günlerde 9 Kasım, Finans Günü seçildi.

İklim krizinden adaletsiz şekilde etkilenen ülkelerin olan zararlarının tazmin edilmesi ve kayıp-zarar mekanizmalarının kurulması, COP27’nin en büyük gündem maddesi.

Bugün bir grup iklim aktivisti, tüm kısılayıcı kurallara rağmen bir protesto düzenledi ve ulusları temiz enerjiye geçişin hızlanması, yeni petrol ve gaz arama çalışmalarına yatırımınson verilmesi çağrısında bulundu. Protestocular şarkılar söyledi, slogan attı ve “Fosil Yakıt Şirketlerinden Finansman Sağlayın” ve “Gaz Yok” yazan pankartlar taşıdı.

Başka bir grup aktivist de “fosil yakıtın hızlı, adil ve hakkaniyetli bir şekilde aşamalı olarak kaldırılmasını” talep eden bir protesto düzenledi.

Bunlar COP27’nin başlangıcından bu yana ender görülen bir aktivizm gösterisi oldu. Mısır hükümetinin uygulamaları ve Şarm El-Şeyh şehrinin kısıtılılıkları nedeniyle bu sene COP’un çok daha az gösteriye sahne olacağı tahmin ediliyor.

Kayıp ve hasar fonu sağlama konusunda adım atan ilk ülkeler Danimarka, Belçika, Almanya ve İskoçya olmuştu. Avusturya da COP27’de bu gruba dahil olarak 50 milyon dolar taahüt verdi. Yeni Zelanda gelişmekte olan ülkeler tarafından kaybedilen toprak ve kaynaklar için 20 milyon dolarlık bir iklim fonu duyurdu.

Finansman, Cop27’deki gelişmekte olan ülkelerin temel talebi; ancak taahhüt edilen milyonlar, ihtiyaç duyulan ve bazı tahminlere göre yılda 1 trilyon dolara kadar çıkması gereken miktarın çok altında.

Gelişmekte olan ülkelerin lider seslerinden Barbados başkanı Mia Mottley ve bazı ülke liderleri COP27’de yaptığı konuşmalarda kayıp ve hasarı finanse etmek için artan fosil yakıt kârları üzerinden yüzde 10’luk bir vergi fikrini gündeme getirmişti.

Bugünkü müzakerelerde ekonomist Jeffrey Sachs, zengin ülkelerin fosil yakıt kirliliğine karşı cezasız kalma döneminin sona erdiğini ve uluslararası bir mahkemenin, kayıp ve hasar için dava açabilmeleri durumunda gelişmekte olan ülkeler lehine karar vereceğini söyledi.

Son araştırmalar, petrol ve doğal gaz sektöründeki şirketlerin son 50 yılda yılda ortalama 1 trilyon dolar kâr sağladığını söylüyor.

ABD: Karbon kredisi ticareti girişimi, yeşil yıkama olmayacak

ABD‘nin iklim elçisi John Kerry, ABD pavilyonunda düzenlenen bir etkinlikte, gelişmekte olan ülkelerin daha temiz enerji biçimlerine geçişine yardımcı olmada “kritik” olacak yeni bir küresel karbon kredisi ticareti girişimini açıkladı.

Kerry, Energy Transition Accelerator (Enerji Geçişi Hızlandırıcı) adlı programın, Rockefeller Vakfı ve Bezos Earth Fund ile birlikte başlatıldığını ve  gönüllü “yüksek kaliteli” karbon kredileri yoluyla finansman sağlayacağını söyledi.

“Bu kalıbı kırmamız gerekiyor” diyen Kerry, genellikle bu tür projeler için finansman sağlamakta zorlanan gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerjiyi artırmak için trilyonlarca dolarlık yatırım yapılmasına yardımcı olmak için özel sermayeyi harekete geçirmenin önemli olduğunu söyledi.

Programın ayrıntıları henüz tam olarak ortaya çıkmadı.

Emisyonları azaltmak amacıyla belirli bir miktarda karbon kirliliğini temsil eden kredilerin alınıp satıldığı karbon piyasaları, büyük şirketlerin yeşil yıkama yapmasına olanak sağladığı yönünde elştiriliyor.

Kerry, karbon ticaretine yöneltilen bu yeşil yıkama eleştirilerinin adlandırıldığının farkında olduğunu söyledi ve azaltımın gerçek olmasını sağlamak için bunun güçlü bir bariyer olacağına dair “söz” verdi.

Çin: Tayvan görüşmesi sonrası ABD ile iklim müzakereleri askıda

Pekin‘in iklim elçisi Xie Zhenhua, konferansta gazetecilere verdiği demeçte, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi‘nin Tayvan ziyaretinin “Çin’in egemenliğini ihlal ettiğini ve Çin halkının duygularını incittiğini” söyledi.

“Bu nedenle Çin, ABD ile resmi iklim görüşmelerini askıya almaya karar verdi. Sorumluluk tamamen ABD tarafına aittir.”Xie, ABD’yi yeniden resmi görüşmelerin önündeki “engelleri kaldırmaya” çağırdı.

Öte yandan hem Zhenhua ve ABD’li mevkidaşı John Kerry, açıklamalarında, Şarm El-Şeyh’teki toplantı öncesinde ve sırasında gayri resmi alışverişlere devam ettiklerini söyledi.

Resmi bir çeviriye göre Zhenhua, “Kapı aslında onlar tarafından kapatıldı ve biz Çin, onu açmaya çalışıyoruz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’in Cuma günü beklendiği iki haftalık toplantıya Başkan Xi Jinping’in neden katılmadığı sorulduğunda Zhenhua , Çin liderinin “çok yoğun bir iç programı” olduğunu ve son Komünist Parti kongresinin ardından yabancı devletlerden ziyaretlerin yapıldığını söyledi.

Dünya Bankası başkanına: İklim inkarcısı mısınız?

Dünya Bankası Başkanı David Malpass bugün delegelere hitaben yaptığı konuşmada, bankanın iklim çabalarından söz etti ve Batılı ülkelerin enerji geçişi için Güney Afrika’ya 8,5 milyar dolar sağlayacağı bir ortak fona dahil olduğunu söyledi.

Konuşmasının ardından bir The Guardian muhabiri, Malpass’a daha önceki yorumlarına atıfla “İklim inkarcısı mısınız?” sorusunu yöneltti. Güvenlikler gazeteciye engel olmaya çalışırken Malpass, “Olmadığımı biliyorsun, o yüzden yanlış aktarma” şeklinde yanıt verdi.

Donald Trump tarafından atanmış olan Malpass, daha önce iklim bilimini kabul edip etmediğini “bilmediğini” söylemiş, Joe Biden yönetimi Malpass’ın bu açıklamalarını kınayan bir Beyaz Saray bildirisi yayımlamıştı.

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.