COP27Dünyaİklim KriziManşet

Pakistan’a taahhüt edilen destek sekiz milyar Euro’ya ulaştı

0
Pakistan'ın Belucistan eyaletinin Jaffarabad ilçesinde salı günü şiddetli muson yağmurlarının ardından Dera Allah Yar'da bir yerleşim bölgesini su bastı. - Fotoğraf: AFP

Geçen yıl Pakistan‘ı yerle bir eden sellerden sonra ülkenin kendini yeniden inşa etmesini desteklemek için birçok ülke önümüzdeki üç yılda sekiz milyar Euro’nun (161 milyar lira) üzerinde bağış yapacaklarını taahhüt etti.

Ülkenin başbakanı Şahbaz Şerif, bugün İsviçre‘nin Cenevre kentinde ‘İklim Dirençli Pakistan‘ konulu uluslararası konferansa katılan 40 ülkenin temsilcilerinden bir “cankurtaran halatı” istedi.

Pakistan, kasım ayında Mısır’da düzenlenen COP27‘de varlıklı ülkelerin kırılgan ülkelerin iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardım etmeleri için yapılan çağrılara öncülük etmişti.

Pakistan

Yerinden edilmiş bir çocuk, ailesi Pakistan’ın Sehwan kentindeki bir kampa sığınırken, yakınlardaki karaya oturmuş sel sularından doldurduğu bir şişe suyu taşıyor, 30 Eylül 2022 – Fotoğraf: Akhtar Soomro / Reuters

‣ Pakistan’da ‘küçük kıyamet’: Ülkenin üçte biri sular altında kaldı
‣ Pakistan sel felaketini ‘iklim felaketi’ ilan etti

Euronews‘ten Rosie Frost‘un aktardığına göre; kKonferans neticesinde tarihi öneme sahip bir karara varılarak, kuraklık, sel, yükselen deniz seviyeleri ve diğer iklim kaynaklı afetlerden etkilenen ülkeleri desteklemek adına bir fon kuruldu. Pakistan’ın bu fondan faydalanıp faydalanamayacağı ise henüz netleşmiş değil.

Öte yandan bu toplantı iklim değişikliğinin neden olduğu kayıp ve zararları kimin ödemesi gerektiği konusundaki ilk test olarak değerlendirildi.

BM, ülkeleri kayıp ve zarar fonu ağlamaya çağırıyor

Geçtiğimiz yıl rekor seviyesindeki muson yağmurları ve eriyen buzulların yol açtığı seller en az bin 700 kişinin ölümüne yol açarken 8 milyon kişiyi yerinden etti.

Yaptığı açılış konuşmasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres “Kendi çabalarımızla, Pakistan toplumlarını gelecek için güçlendirmek adına, verdikleri kahramanca mücadeleye layık muazzam yatırımlar yapmalıyız” dedi.

Guterres, Pakistan

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres (solda), Pakistan’ın İklim Değişikliğine Direnç Konferansı’nın başlangıcında Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif ile konuşuyor. – Fotoğraf: Fabrice Coffrini / AFP

Guterres, söz konusu miktarın sel kurtarma ve rehabilitasyon çabalarının yanı sıra sosyal, çevresel ve ekonomik zorlukların üzerine eğilecek girişimleri de kapsadığını belirtti.

Kadınlar, insanı krizlerin ön saflarında yer alıyor ve bir afet sırasında hayatlarını kaybetme olasılıkları erkeklere kıyasla 14 kat daha fazla.

‣ BM’den Pakistan için ‘büyük’ destek çağrısı: Selin maliyeti 30 milyar dolar

BM Genel Sekreteri, “Kadınların her düzeyde lider ve katılımcı olarak üzerlerine düşenleri tam olarak yapmaları ve kendi iç görü ve çözümleriyle katkıda bulunmaları hayati önem taşıyor” dedi.

Guterres, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şarm El-Şeyh‘te düzenlenen COP7’de kayıp ve zarar konusunda alınan kararların uygulanması gerektiğinin altını çizerek “Kayıp ve zarar konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, Pakistan’a gidin. Kaybı göreceksiniz, zararı göreceksiniz ve ortak geleceğimizi göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Hangi ülkeler destek taahhüdü verdi?

Avrupa Birliği, Pakistan’ın “iddialı yeniden inşa planı” için, 172 milyon avroluk (3.2 milyar lira) insani yardım da içeren 500 milyon avroluk (9.3 milyar lira) bir yardım için taahhütte bulundu.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron da Paris‘in finans kurumlarıyla görüşmelerde yardıma hazır olduğunu söyledi. Konferansta konuşan Macron, “Pakistan’da, dirençli yeniden yapılanma ve dolayısıyla iklim uyumu sorununu çözmek için başlatılacak projeler için toplam 360 milyon avroyu (6.7 milyar lira) seferber etmeye karar verdik” dedi.

Almanya da kurtarma çabalarına yardımcı olmak için 84 milyon avro (1.5 milyar lira) taahhüt etti.

Pazartesi günü, Pakistan Enformasyon Bakanı Marriyum Aurangzeb, Twitter üzerinde yaptığı bir paylaşımda taahhütlerin şimdiden 8,57 milyar dolara (160 milyar lira) ulaşarak, ülkenin başta talep ettiği rakamı aştığını belirtti.

En büyük bağışçılar arasında 3,92 milyar avro (79 milyar lira) ile İslam Kalkınma Bankası, 1,9 milyar avro (38 milyar lira) ile Dünya Bankası ve 1,4 milyar avro (28 milyar lira) ile Asya Kalkınma Bankası yer alıyor. Katkıda bulunan diğer ülkeler arasında Çin, ABD ve Japonya bulunuyor.

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.