Ekolojiİliç FaciasıManşet

İliç’te çöken liç yığınına Çakmaktepe’den de yığın taşınmış

0
Çakmaktepe

Erzincan İliç’teki Çöpler altın madeninde aşırı yükleme yapılan ve kayarak dokuz işçinin yığın liçi altında kalmasına neden olan liç sahasında, Çakmaktepe madeninden çıkarılan oksit cevherlerinin de getirilip yığıldığı ortaya çıktı.

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, X üzerinde yaptığı paylaşımda “Çöpler altın madenindeki yığın liç sahasına Kartaltepe A.Ş. adlı bir şirketin de, Çakmaktepe madeninden çıkardığı oksit cevherlerini getirip yığdığını tespit ettik” dedi.

Çakmaktepe Kompleks Madeni, İliç’te dokuz işçinin halen çöken milyonlarca metreküplük liç yığının altında olduğu Çöpler Altın Madeni’nin ömrüne katkı sağlamak amacıyla kurulan ilk “uydu maden işletmesi.”

AYM, İliç’teki Çakmaktepe madeni için yeniden yargılamaya hükmetti
AYM’den İliç’teki altın madeni hakkında karar: Özel hayata saygı hakkı ihlal edildi

Çakmaktepe’nin sahibi görünen Kartaltepe Madencilik, Çöpler’in de ortağı olan, Çalık Grubu‘na ait Lidya Madencilik ve Alacer Gold’un yüzde 50-50 ortaklığında kuruldu. Ancak Lidya Madencilik Kasım 2022’de yüzde 30 hissesini Alacer’e devretti. Böylece Alacer; yani Türkiye kamuoyunun bildiği isimle SSR Mining, Kartaltepe Madencilik’te yüzde 80 paya sahip oldu. Çalık Grubu’nun payı da yüzde 20’ye geriledi.

Çakmaktepe

Kartaltepe Madencilik şirketi, Çöpler Altın Madeni’ne yaklaşık beş kilometre yakın mesafede ruhsatlara sahip ve birden fazla altın ve bakır potansiyeli olan sahalar barındırıyor. Bunların en önemlileri ise Çakmaktepe ve Mavi Altın Kuşağı diye sıralanıyor.

Maden, 2018’in dördüncü çeyreğinden beri faal durumda. Hisse devri ise ikinci kapasite artışı için ÇED olumlu kararının verilmesinden yaklaşık sekiz ay sonra gerçekleşti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.