31 Mart yerel seçimleriEditörün Seçtikleriİliç FaciasıManşetVideo

İliç’ten Sedat Cezayirlioğlu: Türkiye’nin gerçek beka sorunu burasıdır

0
Sedat Cezayirlioğlu

Ekoloji aktivistleri ile yerel seçimler öncesinde bölgelerindeki güncel durumları ve adaylardan beklentilerini konuştuğumuz video serimizin son bölümünde konuğumuz, İliç’li çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu.

2014 yılında Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin köyüne yaklaşık 200 metre mesafede kuruluyor olmasına karşı mücadele başlatan Sedat Cezayirlioğlu, o tarihten beri çalışmaları takip eden ve mücadelesini sürdüren bir aktivist.

13 Şubat 2024’te altın madeninde milyonlarca metreküp yığın liçinin kayması sonucu oluşan faciada yığın altında kalan dokuz işçiden hala haber alınamazken, felaketin çevresel sonuçlarına dair de resmi ve kapsamlı bir bilgi de yayınlanmış değil.

Sedat Cezayirlioğlu, yaşanan felaketin sadece İliç’i değil, madenin Fırat Nehri’nin 350 metre yakınında olması sebebiyle Fırat’tan beslenen tüm toprakları etkileyebileceğinin altını çiziyor ve “Türkiye’nin beka sorunu gerçekten burası. Burada şiddetli bir deprem olur da dolgu barajı patlarsa, 60 milyon ton siyanürlü ve kimyasal karışım suya toprağa karışırsa, Basra Körfezi’ne kadar olan bölgede tarımı ilelebet unutacağız demek oluyor” diyor.

İliç’te liç yığını altında kalan dokuz işçiyi arayan taşeron işçiler ‘Allah’a emanet’
İliç’te çatlakları bildiren mühendis tutuklandı
İliç’te işçiler tedirgin: Adı olacak Babagold, kişiler aynı, tabelalar farklı

Yerel seçimler öncesinde de bölgede durumun umut verici olmadığını ifade eden Cezayirlioğlu, “bu izinleri veren zaten siyasi iktidar, kurumlara milyon dolarları sus payı olarak verdiler. Bundan önceki muhalefet lideri Tuncelili, kendisine o kadar yalvardığım halde bir ‘tweet’ bile attıramadım Kılıçdaroğlu’na. Meral Hanım’la makamında görüştüm, onu da buraya getiremedim. Siyasi partilerin tamamı bu topraklara ihanet içindeler, bunu açıkça söylüyorum. Kimseden ses çıkmıyor. Börtü böceği zehirledikleri gibi, kurumları da zehirlemiş vaziyetteler” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.