EğitimManşet

Boğaziçili akademisyenin çalışma izninin iptali hukuka aykırı bulundu

0

Cumhurbaşkanı kararı ile kurulan Hukuk Fakültesi için açılan öğretim üyesi ilanlarının üst mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından, Boğaziçi’ne rektör atanan Prof. Dr.  Naci İnci tarafından işine son verilen Matematik Bölümü öğretim üyesi Dr. Mohan Ravichandran’ın çalışma izninin iptaline karşı açtığı davada, mahkeme karara yönelik somut bir bilgi ve belge bulunmadığına hükmetti.

Dr. Mohan Ravichandran’ın çalışma izninin rektörlük talebi üzerine Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından iptal edilmesine karşı açılan davada mahkeme akademisyeni haklı buldu.

Yapılan başvuruyu inceleyen İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi, kararında öğretim üyesinin görevinde başarılı olmadığına ilişkin somut bir bilgi ve belgenin bulunmadığını belirtti. Bu sebeple çalışma izninin iptal edilmesi kararını “hukuka aykırı” olarak niteleyen mahkeme, kararın iptali ile birlikte akademisyenin bu süreçte uğradığı maddi zararın giderilmesi gerektiğine de hükmetti.

Dr. Mohan Ravichandran

Kararı değerlendiren Avukat Meryem Kavak, “Dr. Mohan Ravichandran’ın alanında son derece başarılı bir öğretim üyesi olmasına ve kadrosunun bulunduğu Matematik Bölümü’nde hizmetine açıkça ihtiyaç duyulmasına rağmen dönem ortasında hiçbir gerekçe gösterilmeksizin görevine son verilmiş olmasının açıkça hukuka aykırı olduğu mahkeme kararı ile de sabit hale gelmiştir” dedi.

‘Aslolan hizmetin ehil kişilerce yerine getirilmesidir’

Mahkeme kararını duyuran Avukat Meryem Kavak, “Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin uygulamasının aksine 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu öğretim elemanlarının mesleki güvenceleri açısından vatandaş veya yabancı ayrımı yapmamaktadır ve aslolan kamu hizmetinin sürekliliği ile ehil kişilerce yerine getirilmesidir” dedi.

‘Rektörlük, Ravichandran’ın atamasını yapmalı’

Söz konusu kararda Dr. Mohan Ravichandran’ın “görevinde başarılı olmadığının idarece somut olarak ortaya konulamaması karşısında tesis edilen dava konusu işlemlerde kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka uyarlık görülmediğinin” vurgulandığını belirten Avukat Kavak şöyle konuştu:

“Bu karar Rektörlüğün hukuka aykırı göreve son verme işlemi ile sadece Dr. Mohan Ravichandran’ın değil onun ders verdiği öğrencileri nezdinde tüm kamunun zararına neden olduğunu da göstermektedir. Bundan sonraki süreçte Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğünün mahkeme kararına uygun şekilde Dr. Mohan Ravichandran’ın atamasını yapması, eğitim öğretim faaliyetine kaldığı yerden sanki söz konusu hukuka aykırı işlem hiç olmamış gibi devamını sağlaması gerekmektedir. Kararın hüküm ve gerekçe yönünden bir bütün olduğunu ve tümüyle davalı üniversiteyi bağladığını hatırlatır sürecin takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz.”

Ne olmuştu?

Dr. Mohan Ravichandran, 2019’dan bu yana Fen Edebiyat Fakültesi’ne bağlı Matematik Bölümü’nde yabancı uyruklu öğretim üyesi olarak görev yapıyordu.

Rektörlük talebiyle öğretim üyesinin çalışma izni Eylül 2021’de YÖK tarafından bir yıl daha uzatılmıştı. Ancak bir ay sonra rektörlük Dr. Ravichandran’ın çalışma izninin iptal edilmesini talep etmişti.

Gerekçe sunulmadan verilen bu karara gelen tepkilerin ardından rektörlük kararın YÖK’e ait olduğunu iddia etti. Ancak daha sonra YÖK’ün resmi yazışmasında sözleşme iptal talebinin rektörlükten geldiği ortaya çıktı.

Dönem ortasına denk gelen 10 Kasım tarihi itibariyle Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görevine son verilen Ravichandran, sözleşmesinin iptal edilmesine rağmen “öğrencilerini mağdur etmemek adına” derslerine devam etti. Dönem sona erer ermez ise kampüse girişi rektörlük kararıyla engellendi.

Dr. Ravichandran, çalışma izninin YÖK tarafından iptal edilmesini ve Boğaziçi’ndeki görevine son verilmesini yargıya taşıyarak YÖK ve Boğaziçi Rektörlüğü’nden şikayetçi oldu.

İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi, davacının görevinde başarılı olmadığının yönetim tarafından somut olarak ortaya konulmadığına ve bu sebeple kararın hukuka aykırılık teşkil ettiğine hükmetti.

Davalı Boğaziçi Rektörlüğü ve YÖK’ün kararın tebliğ edilmesinden sonra 30 gün içerisinde istinafa giderek itiraz etme hakkı bulunuyor.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.