EğitimManşet

Boğaziçi’ndeki kadrolaşmayı Mahkeme de onaylamadı

0

Boğaziçi Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanı Kararı ile kurulan Hukuk Fakültesi için açılan “adrese teslim” öğretim üyesi ilanları üst mahkeme tarafından da iptal edildi.

Rektörlüğün İstanbul 8’inci İdare Mahkemesi kararına yaptığı itirazı değerlendiren üst mahkeme, kararın yürütmesinin durdurulmasına yönelik talebi reddetti.

Rektörlüğün mahkeme kararına karşı yaptığı itirazın üst mahkemece reddedildiğini duyuran Avukat Fırat Kuyurtar, “Bu ilana dayalı olarak yapılan atamaların gecikmeksizin iptal edilmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Kuyurtar, “Mahkeme kararının yürütmesinin durdurulması talebi reddedildiği için bu ilana dayalı olarak yapılan atamaların gecikmeksizin iptal edilmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Neler yaşandı?

Hukuk fakültesi bünyesinde yapılacak personel alımlarına yönelik olarak 16 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’de kadro ilanları yayınlanmıştı.

İlanda Özel Hukuk, Medeni Hukuk ve Ticaret Hukuku bölümleri için toplamda üç doktor öğretim üyesi, Milletlerarası Özel Hukuk bölümü için bir doçent ve ayrıca üç araştırma görevlisi alınacağı belirtiliyordu.

İlanlardaki spesifik şartların kadrolara kimin getirileceğinin önceden belli olduğunu gösterdiği gerekçesiyle ilanlara karşı İstanbul 8’inci İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Mahkeme bu ilanı öğretim üyesi ilanları yönünden iptal etti. Mahkeme kararında “yurt dışı şartının bilimsel bir kanıt olmadığını” ve “davalının idarece spesifik olarak belirlenen doktora eğitimi alanları ve lisansüstü tez konusuna ilişkin ihtiyacın varlığını ortaya koyacak somut bir gerekçeyi ortaya koymadığını” belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü mahkeme kararını üst mahkemeye taşıdı ve kararın açıkça hukuka aykırı olduğunu iddia ederek kararın yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Davacılar ise araştırma görevlisi ilanları yönünden ve diğer bazı hukuki gerekçelerle karara kısmen itiraz etti.

Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 7’nci İdari Dava Dairesi Rektörlüğün kararın yürütmesinin durdurulmasına yönelik talebini reddetti.

Üst mahkemenin kararını duyuran Avukat Fırat Kuyurtar açıklamasında “Mahkeme şimdi dosyayı sırası gelince esastan inceleyecek” ifadelerini kullandı.

‘Atamaların iptal edilmesi gerekiyor’

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Kuyurtar, “İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre idareler, iptal kararının gereğini kararın tebliğinden itibaren en geç 30 gün içinde uygulamak zorunda. Aksi takdirde görevlerini kötüye kullanmış olurlar” bilgilendirmesini yaptı.

Rektörlüğün bu konuda ne yapacağına dair henüz bir açıklama yapmadığını belirten Avukat Fırat Kuyurtar, “Kararın takipçisi olacağız. Kadrolar iptal edilmezse süre sonunda kadroların iptali ile ilgili hukuki yollara başvuracağız” dedi.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.