ManşetDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriYerel

Gökpınar Gölü’nde Sivas Valiliği’nin hukuksuz inşaatı yargıya taşındı

0

Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesi beklenen ve bu süreçte her türlü yapılaşmanın yasaklandığı Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü’nde başlatılan kafeterya inşaatı yargıya taşındı.

Açılan davada yapılan ihalelerin ve imar değişikliği planının iptal edilmesi ve yürütmesinin durdurulması talep edildi.

Konuyla ilgili Yeşil Gazete’ye açıklamada bulunan Gökpınar Gölü Korunmalıdır Hem de Tüm Doğallığıyla İnisiyatifi’nden Ayhan Çelik, mahkeme sonuçlanana kadar inşaatın durdurulması için de Sivas Valiliği’ne çağrı yaptıklarını belirtti.

Valiliğe ‘inşaatı durdurun’ çağrısı

Valiliğe yapılan çağrıda “Yasalara ve teknik teamüllere uygun olmadan hazırlandığına ve onaylandığına emin olduğumuz imar planı iptal edildiğinde yapılanların yıkılmak zorunda olması, çok büyük bir kaynak israfına neden olacaktır. Kuşkusuz bundan sorumlu olan idareniz de itibar kaybına uğrayacaktır. Bu hiçbirimizin isteyeceği bir durum değildir” denildi.

Bungalov projesi olarak başladı

Sivas Valiliği tarafından mayıs ayında ihaleye açılan ‘Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi’ projesi kapsamında gölün çevresine bungolav evler ve yürüyüş alanları yapılması planlanıyordu.

Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi çatısı altında birleşen doğa severler imar planına dayanmadan yapılmak istenen projenin kıyı kanununa aykırı olduğunu, doğal yapısını bozacağını söyleyerek ihalenin iptal edilmesini talep etti.

Valilik: 15 adet seyir kafesi yapılacak

Kamuoyundan gelen tepkilerin ardından valilik inşaat makinelerini geri çekti. Ancak kendisine yönelik hazırlanan CİMER başvurusunu yanıtlayan valilik bu kez bungalov yerine göle 66 metre mesafede 15 adet seyir kafesi yapılacağını ve doğal malzeme kullanılacağını söyledi.

Ayhan Çelik, bu süreçte Valilik ile görüştüklerini bungalov yapma yanlışından dönüldüğü gibi kafeterya yapma yanlışından da dönmeleri gerektiğini söylediklerini aktardı.

Bakanlık Potansiyel Doğal Sit Alanı ilan etti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 3 Temmuz 2020 tarihinde Gökpınar Gölü’nü “Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamına aldı.

Bakanlık, Valiliğin daha sonra kendisine iletildiğini yalanladığı bir yazı ileterek “tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar alanın doğal yapısına etki edecek herhangi bir müdahalede bulunulmaması” talimatı verdi.

İmar planı çıkarıldı, inşaat başladı

Ayhan Çelik, Temmuz ayında Gökpınar’ın sadece çok sınırlı bir kısmı için olduğu söylenen bir imar planının onaylanarak askıya çıktığı bilgisini aldıklarını aktardı. Valiliğe iletilen itirazlar ise reddedildi.

Ardından da valilik kafeterya için inşaat çalışmalarına başladı. Çelik, bunun üzerine süreci yargıya taşımaya karar verdiklerini söyledi. Açılan davada hem ihalenin hem de imar planı değişikliğinin hukuk dışı olduğu belirtildi.

‘İhale eski bir projeye ait’

İhalenin geçerliliğinin olmadığını belirten Çelik “Bu ihale daha önce Nisan ayında ihale edilmiş bir proje. 15 adet bungalov yapımı için. Şimdi ise farklı bir proje yapılmak isteniyor. Yani bu ihaleyle şu anki inşaatın yapılması mümkün değil” dedi.

İhaleye çıkardıktan sonra yapılan imar planı değişikliğinin başta yaptıkları hatayı kabul ettiklerinin bir göstergesi olduğunu belirten Çelik, “Ancak önce ihale yapıp ardından değişiklik yapmak gibi bir durum hukuka uygun değil” ifadelerini kullandı.

‘Önce nazım planı çıkarılması gerekir’

Buna ek olarak uygulama planının nazım planlarıyla birlikte uygulanması gerektiğini hatırlatan Çelik, “Önce nazım planı hazırlamaları sonra uygulama planı hazırlamaları gerekirdi. Çünkü bir plan sadece noktasal yapılmaz, şu anda ve gelecekteki potansiyel etkilerinin değerlendirilmesi gerekir. Uzayda bir boşluktan söz etmiyoruz. Halkın da planı kabul etmek için bu bilgiye ihtiyacı var” diye konuştu.

İmar planındaki başka bir hatalı noktanın da planın hali hazırda mevcut bir harita üzerine çizilmesi gerekliliği olduğunu söyleyen Çelik, planda bunun yerine boş bir kağıda çizim yapıldığını belirtti. Çelik, bütün bu gerekçeler gösterilerek planın ve ihalenin yürütülmesininin durdurulması talebinde bulunduklarını aktardı.

Endemik türler açısından zengin

Gökpınar Vadisi’nin korunması gerekliliğinin bir kez daha altını çizen Ayhan Çelik, “Daha önceden yapılan çalışmalarda buranın endemik türler açısından çok önemli olduğu gösteriliyor” dedi.

Doğal Sit tescil sürecinin bir aşaması olarak Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırmalar sürerken, burada inşaata başlanmasının araştırmaları da kötü etkileyeceğini belirten Çelik şunları söyledi:

Ağaç kesmedik’ diyorlar ama oradaki habitatın öneminin farkında değiller. İş makineleriyle sıyırdıkları çayır birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyordu.

Ayhan Çelik konuşmasının sonunda “Eğer illa ki Gökpınar’da bir şeyler yapılacaksa, ek günübirlik tesis vb. için en ideal yeri de, çözümü de önerdik. Küçük göl ve şimdi inşaat yapılan mesire yeriyle, büyük göl arasında hançer gibi saplanan yol ve otopark yeri en uygun yer. Otopark 500m. ileriye taşınır ve bu alan yeşillendirilerek ve ağaçlandırılırsa hem göl ve dere üzerindeki baskı hafifletilir hem de tüm alanın bütünlüğü yeniden sağlanabilir” dedi.

 

 

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.