ManşetDoğa MücadelesiYerel

Millet Bahçesi hazırlıkları sürüyor: Salda Gölü’nü imara açacak plan onaylandı

0

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Salda Gölünü imara açacak planını onayladı. Bu plan kapsamında hazırlanarak onaylanan 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin (ÖÇK) tamamını kapsıyor.

Konuyla ilgili olarak Burdur Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı koşullarına uygun olmak kaydıyla seyrek yoğunluklu kırsal yapılaşmaya imkân tanınacaktır” denildi.

İtirazlar ÇŞB Bakanlığına iletilecek

Hazırlanan planda, mevcutta bulunan köy yerleşimlerinin (Karaatlı Mahalle Yerleşimi, Düden, Işıklar ve Niyazlar) ‘geleneksel dokusunun korunması amacıyla mevcut halinin sürdürülmesinin hedeflendiği ifadelerine yer verildi. Yapılan açıklamada plan ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

  • Göl yüzeyinde herhangi bir faaliyete izin verilmemiştir. Göl çevresinde, doğal alanlar ve köyler arasında bisiklet yolları ve yürüyüş rotaları önerilmiştir.
  • Alan içerisinde mevcutta bulunan maden ocaklarının faaliyetlerinin sonlandırılması öngörülmüştür.
  • Tarım, mera, orman alanları ile sulak alanlar korunmuştur.
  • Söz konusu plan, 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca ilan ve askı işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılacak olup, ilan sürecinde itiraz olması halinde bu itirazlar değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) iletilecektir.
  • Ayrıca Yeşilova Belediyesi ve Salda Köyünde alt ölçekli plan çalışmaları devam etmektedir.

Şakar: Bölgeyi ikiye ayırdılar

Salda Gölüme Dokunma Platformu Başkanı Gazi Osman Şakar, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada imar planında Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin ikiye ayrıldığını belirtti.

Bir yandan açıklamada da söylendiği gibi Karaatlı, Düden, Işıklar ve Niyazlar mahallelerinde seyreltilmiş kırsal yerleşimin korunacağının belirtildiğini söyleyen Şakar, otel ve pansiyonların ise Doğanbaba ve Kayadibi’nin bulunduğu bölgelere yönlendirileceğini söyledi.

‘İnşaat devam ediyor’

Şu anda devam eden inşaat çalışmalarının da Millet Bahçesi projesinin devam ettiğinin göstergesi olduğunu belirten Şakar, “Doğanbaba ve Kayadibi arasında 1985 yılında yapıldığını öğrendiğim yıkılmak üzere olan bir orman binası vardı. Burayı restore ederek plaj yaptılar. Gölün etrafını çevirecekler. Gölü kullanıma açacaklar” dedi.

Söz konusu inşaatın göle 100 metre mesafede ve SİT alanı içerisinde yapıldığına dikkat çeken Gazi Osman Şakar, “Burada taş duvarlar ördüler, beton döktüler. Doğal bütünlüğünün bozulmaması gereken alana dışarıdan toprak getirip çim ektiler” ifadelerini kullandı. Şakar, halk plajını Ekim’e kadar bitirmeye çalıştıklarını aktardı.

Salda Gölü’nün korunması için uzun süredir mücadele yürüttüklerini belirten Şakar, gölün “Biz Salda Gölü’nde plaj yapılmasına, beyaz kumlara basılmasına karşı çıkıyoruz. Salda Gölü uzaktan seyredilsin ve eğer gerçekten Mars’taki toprağın özelliğini gösteriyorsa bilim insanları için araştırma laboratuarı olsun” değerlendirmesinde bulundu.

Salda Gölü’nü bekleyen tehlike

Salda Gölü’nün korunması için uzun zamandır ekoloji aktivistleri bir mücadele yürütüyor. Göl yalnızca yoğun ziyaretçi akımının değil, üzerinde yapılmak istenen Millet Bahçesi projesi sebebiyle de tehlike altında.

Güngör Tarım İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 300 bin metrekarelik alana yapılması planlanan Millet Bahçesi’nde şu yapıların inşa edilmesi öngörülüyor: Büfe, iki adet kafe, restoran, yönetici-sağlık ünitesi, yöresel ürünlerin satılacağı çoklu alan, giyinme-soyunma kabinleri, mescit ve cankurtaran birimleri.

Burada yapılmak istenen Millet Bahçesi’ne karşı çıkanlar ise projenin göl ve çevresine zarar vereceğini belirtiyor. Kapalı bir havza olan gölün yoğun insan ziyareti sonrasında kendisini temizlemeyeceğini belirten Yeşilovalılar ve ekolojistler buraya özgü pek çok canlı türünün yok olacağı endişesi duyuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.