ManşetEkolojiKazdağları Günlüğü

‘Maden için nöbettekileri ve köylüleri yerinden etmeyin’

0

Her cumartesi maden şantiyesi ziyaretlerini sürdüren Su ve Vicdan Nöbeti bu Cumartesi de Kirazlı altın madeni şantiyesi önünde bir araya geldi. Burada bir basın açıklaması okuyan eylemciler, Orman Bölge Müdürlüğü’ne seslendi.

Açıklamada Kirazlı’da yapılması istenen altın madenine karşı çadırlı nöbet sürdüren eylemcilerin konakladığı binadan çıkartılmak istenmesine ve maden için yapılacak yol güzergahında kalan köylülerin meralarının boşaltılması için zorlanmasına tepki gösterildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

26 Temmuz’da başlayan Su ve Vicdan Nöbetimiz nöbetin ilerleyen sürecinde yerelde yaptığı toplantılar sonrasında ortak kararla çadırlı konaklamayı kaldırmıştır. Ancak Kirazlı’da konaklayarak nöbete devam etmek isteyen arkadaşlar olmuştur. Süreç hiç kimsenin hegemonyasında olmadığı için hiç kimse hiç kimsenin eylem tarzına müdahale edecek değildir. Kirazlı’da Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait olduğu bilinen harabe bina yıllardır var olduğu sahada atıl olarak durmaktadır. Belki nöbet başlamadan önce Orman Bölge Müdürlüğü bu binadan haberdar bile değildi.

‘Kullanılmayan bina birden değerli hale geldi’

Kirazlı’da kalmayı sürdüren arkadaşlar kış şartlarında kendilerini korumak adına bu binayı kendilerince onarıp kullanmışlardır. Kişisel bir çıkar ya da özel bir amaca hizmet etmeyen sadece  korunaklı barınma ortamı yaratma istekleri Orman Bölge Müdürlüğü’nün yıllardır göz ardı ettiği metruk binayı bir anda “değerli” bina konumuna getirmiştir. Tıpkı Kumarlar Köyü’nün yüzyıllardır kullandığı meralarının bir anda “Orman Bölge Müdürlüğü”nün alanında olduğunu anlaması gibi.

Fotoğraf: Kazdağları Kardeşliği

‘Köylü meralarını terk etmesi için zorlanıyor’

Kumarlar Köylüsü yüzyıllardır hayvanlarını beslemek için kullandıkları arazilerin bir kısmını RES lere , bir kısmı Orman işletmesine, bir kısmı da en nihayetinde Doğu Biga Madencilik’in inşa ettiği gölete kaptırmışlardır. Şimdi de kalan birkaç sayanın Orman Alanı İşgal Ettiği gerekçesiyle sahayı terk etmeleri, işgaliye ve mahkeme yoluna gidilmektedir. Oysa ki Aralık 2019’da köyü ziyarete gelen devlet erkanı meralarına giden yolun gölet inşaatında kaldığını söyleyen köylüye alternatif bir yol güzergahı yaratacakları konusunda söz vermiş ve köyü ziyaret eden Çanakkale Orman Bölge Müdürü yolu maden şirketine yaptıracağını sözlü olarak deklare etmişti. Şimdi gelinen noktada ise köylüyü tapusuz olduğu gerekçesi ile meralarını terk etmeleri bu konuda mahkemeye verileceklerini bildirmişlerdir.

‘Tehdit edilenlerle hukuk mücadelesine başlayacağız’

Buradan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere tüm yetkili idari kurumlara sesleniyoruz, Çanakkale’nin birçok noktasında “ormanlar katledilirken” şirketler ihaleye giriyor, paraları var, parayı verince kesmek hakları diye savunanlar bir metruk binanın ve birkaç sayanın peşine düşmeyi “görev” sayıyor. Görev ahlakı konusunda kendilerini uyarmak, gerektiği takdirde görevi kötüye kullanmaktan ötürü hakkı yenilen ve tehdit edilen herkesle birlikte “hukuk mücadelesine” başlayacağımızı bildiriyoruz.

El ele nöbeti yedinci haftasında

Çanakkale’deki maden projelerine tepki olarak başlatılan el ele eylemleri ise yedinci haftasına geldi. İskele Meydanı’nda buluşan eylemciler insan zinciri oluşturdu. Eylemciler “Kazdağları’nın geleceği için el ele tutuştuk” dedi.

Fotoğraf: Kazdağları Kardeşliği

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.