Ulaşımİklim KriziManşetTürkiye

Pistten çıkan uçağın pilotlarına gözaltı kararı

0

Kaza hakkında soruşturma yürüten Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen kararına ardından biri Türkiye diğeri Hollandalı iki polisin tedavi gördüğü hastaneye polisler geldi. Tedavi işlemlerinin ardından pilotlar ifadelerinin alınması için götürülecek.

Uçak 60 metre sürüklendi

Toplamda 177 yolcu, iki pilot, dört mürettebat bulunan uçak, 17.05’te İzmir Adnan Menderes Havalimanı‘ndan kalkmış saat 18.18’de Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişe geçmişti. İniş sırasında rüzgar sebebiyle piste tutunamayan uçak 30-40 metre mesafeden düşmüş, yaklaşık 60 metre sürüklendikten sonra üç parçaya ayrılmıştı.

‘Pist yönü İstanbul Havalimanı yüzünden değiştirilemiyor’

CNN’de katıldığı TV programında kazanın sorumlularından birisinin İstanbul Havalimanı olduğunu belirten kaptan pilot Bahadır Altan, yayının kesilmesi üzerine kazayı 1+1’de Bekir Avcı ile değerlendirdi.

Altan, “Böyle bir rüzgârda kulenin yapacağı ilk iş pist yönünü değiştirmektir, ama İstanbul Havalimanı’ndaki trafik akışı nedeniyle pist yönü değişemiyor. Tabii bu pilot üzerinde bir baskı oluşturuyor, pilotların tereddüt etmesine yol açıyor. Yine de her koşulda pilotun pas geçmesi gereklidir” dedi. Pilotun kararını uçaktaki yakıt durumu, trafik sıkışıklığı gibi etkenlerin etkileyebileceğini de ekledi.

Fotoğraf: AA

‘İklim değişikliği hava koşullarını etkiliyor’

Verdiği demeçte Altan, ülkede her geçen gün etkisini daha fazla gösteren aşırı hava olaylarına da değinerek “Kazanın ana tetikleyicisi, neredeyse tropikal bölgelerdeki boyutlarda meteorolojik hadiselerin artık yurdumuzda görülmeye başlanması. Bunun nedeninin ise küresel ısınma, iklim değişikliği olduğu biliniyor” dedi.

Böyle hadiselere karşı alternatifleri yaratmak yerine üçüncü bir havalimanı açarak Atatürk Havalimanı’nın kapatıldığını söyleyen Altan “Üçüncü bir havalimanı yaptık, fakat birinciyi (Atatürk Havalimanı) kapatarak bu olanağı kullanılmaz hale getirdik. Yani üç tane havalimanı yok. Çünkü öbürü diğerinin kapatılmasını zorunlu kılacak bir yere yapıldı. Yer böyle seçildi. Kulaklar tıkandı tüm uyarılara” ifadelerini kullandı.

 

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.