İklim KriziManşetUlaşım

İklim aktivistlerinden Avrupa’nın büyük havalimanlarında uçuş sınırlama çağrısı

0
iklim aktivistleri

İklim aktivistleri, Avrupa‘nın en büyük havalimanlarında iki gün sürecek eylemlere başladı. Çevreyi ve iklimi koruma adına uçuş sayılarının sınırlandırılmasını talep eden aktivistler, Avrupa genelinde seslerini duyurmayı amaçlıyor.

Euronews’in aktardığına göre 25’ten fazla organizasyonun oluşturduğu koalisyon, Fransa, Almanya, İspanya, Hollanda ve Birleşik Krallık‘taki havalimanlarına yönelik eylemler planlıyor.

Aktivistler, Amsterdam‘ın Schiphol Havalimanı‘nda alınan tarihi karara atıfta bulunarak, uçuş sayılarının 2019 seviyelerinin altına indirilmesini istiyor. Havalimanı gürültüsünden rahatsız olan yerel halk ve gelecekteki iklim değişikliği mağdurları, hükümetlere ve Avrupa’ya somut önlemler alma çağrısında bulunuyor.

iklim aktivistleri

Bu önlemler arasında, uçuş sayılarının sınırlandırılması ve azaltılması, gürültü, hava kirliliği ve CO2 emisyonlarının düşürülmesi, havalimanları, havaalanları ve heliportlarda gece uçuş yasağının genelleştirilmesi yer alıyor.

Eylemler, Paris Charles de Gaulle, Londra Heathrow, Madrid Barajas, Frankfurt ve Amsterdam Schiphol dahil Avrupa’nın beş büyük havalimanında planlanıyor. Fransa bugün, (13 Mart’ta) protestoların yoğunlaştığı ülke olacak. Stay Grounded kampanya grubunun açıklamasına göre, Ulaştırma Bakanı üzerinde baskı oluşturmak amacıyla ülke genelinde 20 eylem planlanıyor.

Thunberg ve iklim aktivistleri İngiltere’de uçuş sayısını artırmak isteyen havaalanını protesto etti
İspanya, kısa mesafe iç hat uçuşlarını yasaklamaya hazırlanıyor

İklim aktivistleri: Havacılık gezegeni ısıtmanın en hızlı yolu

Ulaşım ve Çevre kampanya grubuna göre, Avrupa’nın beş büyük havalimanı, tüm İsveç ekonomisinden daha fazla CO2 emisyonu üretiyor. Havacılık sektörünün kendisi tarafından yapılan tahminlere göre, hava trafiği 2040 yılına kadar ikiye katlanacak.

Stay Grounded’ın sözcüsü Magdalena Heuwieser, “Havacılık, gezegeni en hızlı ısıtan yoldur” diyerek uçuş sayılarının acilen havalimanı seviyesinde sınırlandırılması gerektiğini vurguluyor. Schiphol Havalimanı’nda uygulanan, uçuş miktarını azaltma, özel jetleri ve gece uçuşlarını yasaklama girişimlerinin Paris ve diğer havalimanlarında da uygulanması gerektiğini belirtiyor.

2022 yılında Hollanda hükümeti, Schiphol Havalimanı’ndaki uçuş sayısını 500 binden 460 bine düşürmeyi amaçlayan dünya çapında bir ilk planını duyurdu. Bu plan, özellikle gürültü kirliliğini sınırlamayı hedefliyordu. Ancak, diğer ülkeler ve havacılık şirketlerinden gelen protestoların ardından plan, 2023 Kasım’ında askıya alındı. Konuyla ilgili Yüksek Mahkeme kararının birkaç ay içinde bekleniyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.