İklim KriziManşetSağlıkUlaşım

Dünyanın en kirletici havalimanları belirlendi: Avrupa ilk sıralarda

0
Dubai Uluslararası Havalimanı.

1.300 havalimanındaki yolcu uçuşlarının ve hava taşımacılığı inceleyen yeni araştırma, dünyanın en kirletici havalimanlarının iklim ve hava kalitesi üzerindeki etkilerini ortaya çıkardı.

Düşünce kuruluşu ODI tarafından Transport & Environment ortaklığıyla üretilen 2024 Airport Tracker, yolcu uçuşlarının ve ilk kez hava taşımacılığının etkisini ölçüyor.

Havacılık sektörü, iklim değişikliğine ve hava kirliliğine büyük katkı sağlıyor. Pandeminin hüküm sürdüğü 2020 yılı haricinde, hava yolculuğundan kaynaklanan emisyonlar yükseliş eğilimini sürdürüyor .

Araştırmanın bulguları,  en son verilerin mevcut olduğu 2019 yılında yalnızca 20 havalimanının 58 kömürlü termik santral ile aynı miktarda karbondioksit emisyonu ürettiğini gösteriyor. En kirletici havalimanı Dubai Uluslararası, beş  kömür santraliyle aynı emisyonları üretti ve 2019’da en fazla kirletici 20 havalimanı, 2019’da 31 milyon binek araçla aynı miktarda tehlikeli nitrojen oksit  ve ince partikül madde (PM2,5) ortaya çıkardı.

İlk altı havaalanı da  3,23 milyon arabanın ürettiği hava kirliliğine eşit miktarda, 27 milyon ton CO2, 8.900 ton nitrojen oksit (NOx) ve 83 ton ince parçacık kirliliği (PM2,5) üretti.

Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı.

Avrupa’da ise Frankfurt, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol dünyanın en kötü performansa sahip 20 havalimanı arasında yer alıyor.

Londra, havacılıktan kaynaklanan hava kirliliğinden en çok etkilenen şehir.

Hava kirliliği, dünya çapında insan sağlığı açısından dördüncü en büyük risk faktörü olup 2019’da dünya çapında 6,7 ​​milyon insanın ölümüne neden oldu.  2018’de Avrupa ekonomisine maliyeti ise 166 milyar £ (193 milyar €) tutarında gerçekleşti.

Stay Grounded basın sorumlusu Magdalena Heuwieser, çalışmayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Uçak gürültü seviyeleri sürekli olarak aşılıyor ve büyük bir sağlık tehlikesi oluşturan ultra ince parçacıklar konusunda AB standartlarından tamamen yoksunuz. Havalimanları çevresindeki işçilerin ve toplulukların sağlığını korumak için gece uçuşlarının yasaklanması veya en azından otomobil yakıtıyla aynı standartlara sahip olacak basit jet yakıtı iyileştirmeleri gibi bazı temel önlemlerin derhal alınması gerekiyor.”

Havalimanlarındaki kirlilik her geçen yıl artıyor

2024 Havaalanı Takibi, ilk olarak 2021’de yayımlanan araştırmayı güncelleyerek 1.300 havaalanından gelen NOx ve PM2,5 emisyonlarını kapsıyor.

Havalimanları çevresindeki kirliliğin her geçen yıl arttığını belirten T&E Havacılık Direktörü Jo Dardenne, “Bu, toksik emisyonları soluyarak sağlık sorunları yaşayan milyonlarca insanın sorunu politika yapıcılar tarafından halı altına süpürülüyor. Sektörün ve havalimanlarının katlanarak büyümesi, özellikle temiz teknolojilerin yavaş benimsenmesi göz önüne alındığında, iklim hedefleriyle bağdaşmıyor” diye konuştu.

Fransa, İspanya, Belçika gibi bazı Avrupa ülkeleri, vatandaşlarını kısa yolculuklar için uçak yerine trene binmeye teşvik etmeye çalışıyor.

İspanya, kısa mesafe iç hat uçuşlarını yasaklamaya hazırlanıyor
Kısa mesafe uçuşları için bir ‘ayar’ da PSG’ye: Hızlı tren kullanın
Fransız futbol takımları üç saatten kısa yolculuklar için trenle seyahat edecek
Fransa, emisyonlarını azaltmak için kısa rotalarda uçuşları yasakladı
Belçika’dan özel jet ve kısa mesafeli uçuşlara ek vergi
‘Çevre dostu’ uçuşlar emisyon artışının önüne geçemiyor

‘Havacılığın karbondan arındırılmasındaki boşluklar’

Çalışma, emisyonların azaltılması için başta yemeklik yağlar ve atık hayvan yağlarından elde edilen “sürdürülebilir havacılık yakıtları”  (SAF’ler) olmak üzere havacılık endüstrisinin karbondan arındırma planlarını da ele alıyor.

Şu anda SAF’ler tüketilen jet yakıtının yalnızca yüzde 0,1’ini oluşturuyor. Etkili karbonsuzlaştırma için üretimin bugün birkaç yüz milyon litreden 2050 yılına kadar 400 milyar litrenin üzerine çıkması gerekecek. Ancak, uzmanlar ve iklim kampanyacıları bu yöntemin uçmanın yol açtığı iklim sorunlarına temel bir çözüm olmadığına da vurgu yapıyor.

ODI’nin kıdemli araştırma görevlisi Shandelle Steadman, araştırmanın havacılığın karbondan arındırılması çabalarındaki boşlukları gösterdiğini söyledi:

“Havalimanları bu emisyonları rapor etmiyor ve çoğu zaman gözden kaçıyor; ancak havalimanı düzeyinde yerel emisyonlarla mücadele edilmediği takdirde, sektörün iklim ve sağlık üzerindeki etkisi yalnızca daha da kötüleşecek”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.