Hafta SonuHaftasonuKültür-SanatManşet

[Babil’den Sonra] Chromas iklim için şarkı söylüyor

0

2015 yılında iklim forumuna destek vermek amacıyla Vokaliz vokal grubundan Cengiz Ünal ve Tolga Güler’in liderliğinde bir iklim korosu kurulmuştu. İstanbul’daki birçok koronun koristlerini bir araya getiren İKLİM İÇİN ŞARKI SÖYLE projesi ile Boğaziçi Üniversitesi’nde bir konser vermişti. Ertesi gün Galatasaray meydanında yapılacak basın açıklamasında da bu konseri tekrarlanacaktı ama Paris- Charlie Hebdo baskını nedeniyle bir basın açıklamasıyla yetinilmişti.

Geçen yıl Greta Thunberg’in önderliğinde çocuklar iklim meselesinde inisiyatif aldılar ve sokağa çıktılar. Sonra onları Yokoluş İsyanı/ Extinction Rebellion ve benzeri hareketler takip etti. Britanyalı müzisyenlerin geçen yıl başlattıkları ve Türkiyeli 11 müzik insanının da imzalarıyla destek verdikleri Müzik Acil Durum İlan Ediyor/ Music Declares Emergency kampanyası da bunlardan birisi oldu.

En son bu ay İngiliz tiyatro topluluğu Tackroom Theatre, Voice for the Plant iş birliğinde ve Decca/Universal Music, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF International) gibi kurumların katkılarıyla; Emma Thompson, Keira Knightley, Bill Nighy, Felicity Jones gibi ünlü isimlerin desteklediği yeni küresel iklim eylemi “Resolution 2020”yi hayata geçirildi.

İspanya’nın Madrid şehrinde düzenlenen COP25 – Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na paralel başlayan proje herkesi, Robin Howl, Violet Skies ve Holly Fletcher tarafından yazılan “Resolution” şarkısını kendi yorumlarıyla paylaşmaya davet ediyor.

Yeni Yıl Çözümleri (New Year’s Resolution) mesajıyla yola çıkan proje tüm dünyada aynı anda 11 Aralık’ta başladı ve yeni yıla kadar internet ve sosyal medya kanallarından yayılarak iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlıyor. “Çözümün Parçası Olun” sloganıyla herkesi kendi yeni yıl hedeflerini ve çevre için atacakları adımları paylaşmaya davet eden #Resolution2020’nin dünya çapında ses getirmesi bekleniyor.

Projeye Türkiye’den de destek geldi

Resolution2020 (Çözüm 2020) hareketine bir destek de Acapella Korosu Chromas’dan geldi. Kampanya için yazılan World On Our Shoulders şarkısını yorumlayarak hareket destek veren Chromas 2015 yılında Başak Doğan tarafından kuruldu.

Bu hafta Açık Radyo’da Babil’den Sonra’da konuğum olan Başak Doğan’la Chromas’ın kuruluş hikâyesini, çalışmalarını ve Resolution 2020 kampanyasını konuştuk. Program kaydını şuradan dinleyebilirsiniz.

Başak Doğan yüksek lisansını İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Müzik Felsefesi’nde tamamladıktan sonra, Danimarka Kraliyet Müzik Akademisi’nde Ritmik Koro Şefliği dalında ikinci yüksek lisansını tamamladı. Burada pop ve caz müziğine olan tutkusunu halk müziğine duyduğu yoğun ilgiyle birleştirdi ve çok yönlü bir şef olarak, tüm yaş gruplarından şarkıcılara öncülük eden çok sayıda koro etkinliğinde yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi Caz Korosu’nu yönetirken küresel çapta birçok ödül kazandı. Bugün “Chromas” ile koro müziğini araştırıyor ve sık sık diğer koroların ve önde gelen atölyelerin çalışmalarına katılıyor.

Başak Doğan, Danimarka Kraliyet Konservatuvarı’na kabul edilen ilk Türkiyeli öğrencidir. 2018 yılında Master derecesini burada tamamladı. İskandinavya’da ortaya çıkan, her bir koro üyesinin yapılan müziğe yoğunlaştığı, kendi yorumunu yoğunluğuna hissettiği, doğaçlamaya açık Ritmik Koro ve Akıllı Koro uygulamasının da ülkemizdeki tek uygulayıcısıdır.

Başak Doğan, 2015 yılında Chromas’ı (Renkler) kurdu. Çeşitli mesleklerden 40 koristle çalışmalarını sürdüren Chromas bugüne kadar uluslararası birçok festival ve atölyede yer aldı. 2016’da Avrupa’nın en seçkin koro festivali olan Choralies’te katılımcı 150 koro arasında konser veren 10 koro arasına girdi. Aynı yıl Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Berlin ve Viyana’da o kentlerin korolarıyla düzenlenen atölyelere katıldılar, konserler verdiler. Chromas bu sıralarda İspanya yolculuğuna hazırlanıyor.

Zorlu PSM’ de sahnelenen, Binnur Kaya ve Mehmet Kaptanların oynadığı Damdaki Kemancı’da şarkı söyleyip, rol aldılar. Bobby McFerrin ve grubu Gimme5 ile Zorlu PSM Caz Festivali’nde birlikte sahne aldılar. Bu konser Türkiye’de sahnelenen ilk Circlesongs konseriydi ve tüm şarkılar doğaçlama yorumlandı.

Chromas, Türkiye’de doğaçlama için VOPA’yı (Vocal Painting-Sesle Boyama) kullanan tek koro. Bu teknikle izleyiciler de dâhil olmak üzere çok sayıda insanla birlikte müzik yapabilmek mümkün hale geliyor. 2018’de ana projeleri olan Retro Koro ile kendi düzenledikleri retro pop müziklerini, Unig Hall’u dolduran 2 bin izleyici ile birlikte yorumladılar.

Çok dilli bir repertuvara sahip olan koroda şarkılar tüm grup üyelerinin katılımıyla belirleniyor.

Yeşil Gazete’de yayımlanan haberde Chromas’ın kurucusu ve şefi Başak Doğan projeyle ilgili şunları söylüyordu: “Her zaman birlikte şarkı söylemenin dünyayı değiştirebileceğine, daha yaşanabilir bir yer haline getireceğine inandık. Bunun için durmadan şarkı söyledik, ürettik, sevincimizi ve umudumuzu dinleyicilerimizle sürekli aktardık. Şimdi #Resolution2020 sayesinde bu tutkumuzu tüm dünya ile paylaşıyor, gezegenimizi değiştirmek ve daha iyi bir gelecek için şarkı söylüyoruz! 2020’nin tarihe hep beraber dünyayı kurtardığımız yıl olarak geçmesini umuyor, Chromas olarak bu projenin Türkiye’de öncüsü olmaktan gurur duyuyoruz.”

Chromas’ın çalışmalarını şuradan takip edebilirsiniz.

100’den fazla ülkeden katılımcıların kendi dillerinde ve müzik tarzlarında “Resolution” şarkısının versiyonlarını hazırladığı bu anlamlı projeye Chromas’ın ardından caz müzisyeni Esra Zeynep Yücel’den de bir destek geldi. Yücel şarkıyı “Omuz Omuza” adıyla düzenlediği akustik solo performansıyla yorumladı.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.