Kültür-SanatManşet

Özdemir Nutku yaşamını yitirdi

0

Tiyatrobilimci, yazar, yönetmen, çevirmen, eleştirmen ve oyuncu Prof. Dr. Özdemir Nutku hayatını kaybetti. Bir süredir yoğun bakımda olan Nutku, bu sabah kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

10 Kasım Pazar günü Konak Sabancı Kültür Sarayı‘nda uğurlama töreni düzenlenecek sanatçının cenazesi aynı gün, Bostanlı Beşikçioğlu Camii‘nde kılınacak ikindi namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı‘nda toprağa verilecek.

Özdemir Nutku hakkında

Sanatçının Tiyatrohane.net’de yer alan özgeçmişi şöyle: 1931’de İstanbul’da dünyaya geldi. İlkokuldan sonra 1942’de Robert Kolej’e girdi. 1946’de Kadıköy Süreyya Sinemasında sahnelenen Franz Lehar’ın “Tarla Kuşu” operetinde ilk kez profesyonel oldu. 1952 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Kürsüsüne yazıldı. 1956’da mezun oldu. Aynı yıl Almanya’ya gitti. Göttingen’de Georg-August Üniversitesi Tiyatro Bölümüne alındı. Burada Göttingen Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Heinz Hilpert’in üç yıl boyunca asistanlığını yaptı. Almanya’daki çeşitli özel tiyatrolarda oyunlar sahneye koydu. 1959’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Enstitüsü’ne asistan oldu. 1961’de Doktor, 1967’de Doçent, 1974’te de Profesör oldu. 1976’da Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Tiyatro Bölümünü kurdu. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlanan ve Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü adını alan bölümün başkanı olarak uzun yıllar çalıştı.

Bugüne kadar basılmış ve basılmamış 66’sı telif, 61’ı çeviri, 4’ü şiir, 16’sı oyun ve uyarlama, 2’si senaryo, l’i çocuk olmak üzere 150 kitap yazdı ve yayımladı. 1953 yılından beri çeşitli sanat ve edebiyat dergilerinde 1,800’ün üstünde araştırma, inceleme, eleştiri ve deneme yazdı. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.