İklim KriziManşetYeşil Gündem

‘İklim grevi’ yılın kelimesi seçildi

0

Her yıl Kasım ayında yılın kelimesini duyuran Birleşik Krallık merkezli Collins Dictionary bu yılın kelimesinin “iklim grevi” olduğunu duyurdu. 2018 yılında seçilen yılın kelimesi ise “tek kullanımlık” (single use) olmuştu.

Kısa sürede ‘Brexit’ kelimesinin önüne geçti

Sözlük her yıl, 9 milyarın üstünde sözcüğü analiz ediyor ve insanlar tarafından en çok gündeme getirilen sözcükler arasından seçim yapıyor. Sözlüğün dil içeriği danışmanı Helen Newstead yaptığı açıklamada “İklim grevi kelimesi kaçınılmaz bir şekilde yılın sözcüğü oldu. Hatta yılın başında aday gösterdiğimiz Brexit kelimesinin dahi kısa sürede  önüne geçerek dünya gündemine oturdu” diye konuştu.

Sözlükte iklim grevi “insanların iklim değişikliğiyle mücadelede harekete geçme talebiyle kendilerini eğitimlerinden ve işlerinden yoksun bırakarak katıldıkları gösterileri ifade eden bir çeşit eylem” olarak tanımlanıyor.

Collins Dictionary’in iklim aktivisti Greta Thunberg’in animasyonu ile paylaştığı duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

“Bir yıldan fazla bir süre önce İsveçli kız öğrenci Greta Thunberg’in eylemleriyle başlayan ve dünya çapında bir hareket haline gelen bir protesto şekli olan iklim grevi Collins tarafından ‘2019 Yılının Kelimesi’ olarak seçildi.

İklim grevi’ Kasım 2015’te Paris’teki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesinde girdi ancak, kelime son bir yıl içinde tüm dünya tarafından aranmaya başladı. Kelime 2013’teki BBC’nin Blue Planet II adlı belgeselinde de geçmişti.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.