İklim KriziManşet

‘Asperger olmasaydım, iklim krizini fark etmeyebilirdim’

0

İklim krizine karşı başlattığı Fridays for Future eylemleriyle dünya çapında büyük etki yaratan aktivist Greta Thunberg, Noami Klein’e verdiği röportajda “Asperger teşhisime teşekkür ederim, çünkü o o olmadan iklim krizini fark edemeyebilirdim” diyor.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılmak üzere New York’a yarış teknesiyle giden  İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, yazar ve gazeteci Naomi Klein’in konuğu oldu. Thunberg, tekne deneyiminden sonra karaya indiğinde ne düşündüğü sorusuna “ilk duş aldığında harika hissettiğini” söyleyerek yanıt verdi.

Röportajda, oğlunun da özel bir durumu olduğunu söyleyen Klein, Thunberg’e “oğlumun kahramanısın” diyerek Asperger sendromunun hayatını nasıl etkilediğini sordu.

Greta Thunberg’in yanıtı şöyle:

“Birçok insan teşhislerini çevresine açıklamıyor ama birçok insan bunun negatif olduğunu düşündüğü için söylemek istedim, çünkü öyle olmak zorunda değil. Tabii ki pek çok açıdan kısıtlayıcı olabiliyor, beni de kısıtladı. Ama aynı zamanda bunu iyi, pozitif bir şeye dönüştürebilirsiniz, ben tam olarak bunu yaptım ve insanları da bunu yapmaları için cesaretlendirmeye çalışıyorum.

‘Aynı haberleri izliyoruz ama normal insanlar hayatına devam edebiliyor’

İnsanlardan farklıyım ve Aspergerim’e teşekkür ederim, çünkü o olmadan bu iklim krizini fark edemeyebilirdim. Herkes aynı belgeselleri izliyor, iklim kriziyle ilgili aynı haberleri okuyor. Ama beni şok eden iklim krizini öğrendiklerinde hayatlarının nasıl alt üst olmadığı, nasıl normal yaşamaya devam ettikleri.

‘Bu kadar otizmlinin iklimle ilgilenmesi tesadüf olamaz’

İklim kriziyle mücadelede çok sayıda aktif otizm sendromlu kişi var, bu tesadüf olamaz. Düşündüğümüz şeyle yaptığımız şey, davranışlarımız arasına mesafe koyamıyoruz ama normal insanlar bu mesafeyi koyuyor. Örnek vermem gerekirse bazı insanlar ‘Evet iklim değişikliği çok önemli’ diyor ama bu konuda hiçbir şey yapmayabiliyor. Ama bizim gibi insanlar genellikle bu konuda bir şey yapmak zorunda hissediyor, bununla ilgili sorumluluk duyuyor.

Asperger hastalığım olmasaydı böyle bir “nerd” (inek) olmazdım. Can sıkıcı gerçeklerle ilgilenecek zamanım ve enerjim olmazdı.”

‘Farklı olmak süper bir güçtür’

Greta Thunberg, 1 Eylül’de yaptığı Instagram paylaşımıyla Asperger’ini şöyle özetlemişti:

“Nefret yüklü insanlar sizin görünüşünüze ve farklılıklarınıza odaklandığında bu onları hiçbir yere götürmez.

Ve sonra siz kazanırsınız.

Asperger sendromum var ve bu bazen normlardan biraz farklı olduğum anlamına geliyor. Ancak uygun koşullar altında-farklı olmak bir süper güçtür.

Teşhisim hakkında açık olmamın sebebi bunun arkasına saklanmamak’ için değil, nedeni hala birçok bilgisiz insanın bunu bir ‘hastalık’ ya da olumsuz bir şey olarak görmesi.

Ve bana inanın bana koydukları teşhis önceleri beni sınırladı.

Okul grevine başlamadan önce, enerjim, arkadaşım ve konuşacak kimsem yoktu. Evde tek başıma oturuyordum ve beslenme bozukluğum vardı. Birçok insana anlamsız gelen bir dünyada anlam bulduktan sonra bunların hepsi geçti. #aspiepower”

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.