Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Köyceğiz ve Bartın’da zafer çevrecilerin

0

Köyceğiz’in Altınsivri Tepesi’ndeki ovilin madeni ocağında faaliyet alanının büyütülmesi için Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nce yapılan talep uygun bulunmadı. Hattat Holding’in Amasra’ya kurmak isteği kömür hazırlama tesisi için verilen ÇED olumlu kararı da hukuka aykırı bulundu.

Köyceğiz‘in Ağla Mahallesi Altınsivri Tepesi’ndeki ovilin madeni ocağı için faaliyet alanının 2,5 hektardan 25 hektara çıkarılması talebiyle Muğla Orman Bölge Müdürlüğü‘ne yapılan başvuruya olumsuz yanıt verildi. Alanda, dört yıl önce şirket tarafından demir- çelik sanayisi, ile döküm sanayisinde aşındırıcı olarak faydalanılan olivin madeni çıkarılmaya başlanmıştı.

Yöre halkı, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), TEMA Vakfı, Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği temsilcileri ve çevre aktivistleri bir çok kez, madenin çıkarılması ve taşınması sırasında doğaya zarar verildiğini, buradaki göletin bu yüzden kuruduğunu dile getirerek, protesto eylemleri gerçekleştirdi. Şirketin açık maden ocağının sahasına 22,5 hektarlık alanı daha eklemek istemesi ve bunun için Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurması, yöre halkı ve çevrecilerin tepkisini daha da artırdı.

Talep Orman Bölge Müdürlüğü tarafından da uygun bulunmadı. Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, “İlgili şirketin alan genişletme isteği, Gökçeova göletinin olduğu alanı kapsıyor. Bu bölge, yöre halkı tarafından piknik yeri olarak kullanılıyor. Bölgenin mesire yeri olması için Bakanlığımızın bir çalışması söz konusu. Halka açık bir mesire yeri olmasını düşündüğümüz bu alanda maden ocağı yapılması, Bölge Müdürlüğümüz tarafından uygun görülmemiştir” diye konuştu.

Altınsivri tepesi, karaçam ve sığla ormanları, alpin bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile 80 endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor.

Bartın’dan da iyi haber

Hattat Holding’in Amasra’ya kurmak istediği termik santral kararının geçtiğimiz Şubat ayında Danıştay tarafından bozulması ardından kömür hazırlama tesisi ÇED olumlu kararı da hukuka aykırı bulundu.

On yılı aşkın bir süredir Amasra’ya termik santral kurmak için uğraşan holding, termik santral projesinin çevresel etkilerini az göstermek için projeyi parçalara bölerek her parçayı ÇED sürecinden ayrı ayrı geçirmeye çalışıyordu. Geçtiğimiz Şubat ayında Danıştay’ın bozduğu ÇED olumlu kararının ardından Zonguldak İdare Mahkemesi de termik santralin Kömür Hazırlama Tesisi (Lavar) için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti.

120’yi aşkın kurumun katkı verdiği Bartın Platformu’ndan yapılan açıklamada Hattat Holding’in hukukun arkasından dolandığı ve Bartın halkının iradesinin yok sayılmaya çalışıldığı belirtilerek “termik santral hayali kuranlara dur demeye devam edeceğiz” denildi; mücadelelerine destek olan herkese teşekkür edildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.