İklim KriziManşet

49. Pasifik Adaları Forumu’nda 18 ülkenin liderinden “en büyük tehdit iklim değişikliği” uyarısı

0

Pasifik ülkeleri 49. Pasifik Adaları Forumu için geçtiğimiz günlerde Nauru’da bir araya geldi. İklim Haber’de çıkan habere göre Pasifik bölgesindeki 18 ülkenin liderlerinin katıldığı forum, Boe Deklarasyonu’nun imzalanmasıyla sona erdi. Deklarasyonda Pasifik ülkeleri bölge için en büyük tehdidin iklim değişikliği olduğu uyarısında bulundular.

Nauru’da 49. Pasifik Adaları Forumu’na katılan liderler

Deklarasyonda “İklim değişikliğinin, Pasifik halklarının geçim kaynakları, güvenliği ve refahı için en büyük tehdit olduğunu teyit ediyor ve Paris Anlaşması’nın uygulanmasını taahhüt ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Pasifik uluslarının halihazırda karşı karşıya olduğu güvenlik sorunlarının önceki nesillerdekine oranla daha geniş ve karmaşık olduğu vurgulanan deklarasyona imza atan bölge liderleri, insani yardım, çevre ve kaynak güvenliği, ulusal sınırları aşan suçlar ve siber güvenlik konularında birlikte mücadele sözü verdi.

ABD’ye, Paris Anlaşması’na dönme çağrısı

Foruma katılan liderler, ABD’ye Paris Anlaşması’na ve eski Başkan Barack Obama’nın verdiği taahhütlere geri dönmesi çağrısında bulundu. Bu arada forumda Avustralya’ya, Pasifik ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak Pasifik Füzyon Merkezi kurma görevi verildi. Merkez, yasa dışı balıkçılık, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi güvenlik tehditlerini daha iyi tanımlama, birçok kaynaktan gelen bilgileri birleştirme ve bunlara gerekli cevabı vermek için Pasifik ülkelerine veri sağlama görevlerini yürütecek. Merkezin, Pasifik Adaları Forum Sekretaryası ile yapılacak fizibilite çalışmalarından sonra 2019’un ortalarında hizmete girmesi bekleniyor.

İklim değişikliği orman yangınlarını da körüklüyor

Doç. Dr. Semra Cerit Mazlum: Türkiye Kurallar kitabı tamamlanıncaya kadar Paris Anlaşması’na taraf olmazsa uyum sağlaması güç olacak

İklim değişikliği Japonya’da etkili oldu: Son 25 yılın en şiddetli tayfunu Jebi 10 kişinin ölümüne yol açtı

Küresel iklim değişikliği: Rize’yi 2. kez vuran şiddetli yağış sel ve heyelana yol açtı

 

(İklim Haber)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.