İklim KriziManşet

İklim değişikliği Japonya’da etkili oldu: Son 25 yılın en şiddetli tayfunu Jebi 10 kişinin ölümüne yol açtı

0

İklim değişikliği yıkıcı etkisini Japonya’da gösterdi. Jebi Tayfunu Hyogo bölgesinin Kobe kenti ile Shikoku adasının Tokushima bölgesini vurdu. Japon hükümeti tayfunda 10 kişinin yaşamını yitirdiğini, 300 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tayfun nedeniyle 2 milyon insan için tahliye emri verildi. Bir milyondan fazla eve elektrik verilemediği belirtildi. Japonya’da son 25 yılda görülen en şiddetli tayfun nedeniyle çok sayıda ev ve işyeri hasar gördü. Osaka körfezi açıklarında bulunan Kansai havaalanının pisti ve terminal binasının zemin katı su altında kaldı.

Yüzlerce uçuş ve tren seferleri iptal edildi. Mahsur kalan 3 binden fazla yolcu botlar ve otobüslerle dışarı çıkarıldı. Meteoroloji uzmanları tayfunun bu sabah itibariyle etkisini azalttığını bildirdi.

Saatteki hızı 216 kilometreye ulaşan Jebi tayfunu Temmuz ayında 200’ün üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği aşırı yağış, sel ve toprak kaymalarının ardından geldi.

Fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkileriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı iklim değişikliğine yol açıyor.

 

(The Guardian, NTV)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.