ManşetTarım-Gıda

%100 Ekolojik Pazar İzmit 9. haftasında

0

Buğday Derneği’nin 10 yıl önce Feriköy’de başlattığı %100 Ekolojik Pazarlar çoğalmaya devam ediyor.

İzmit’in %100 Ekolojik Pazarı, KEYAD (Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği) ve İzmit Belediyesi’nin çalışmalarıyla tezgâhlarını bu hafta 9. Kez kurdu. Cumartesi günleri İzmit’teki 41Burda AVM’de kurulan pazarı gezerken KEYAD’ın başkanı Mustafa Tengerek ile konuştuk.

6 yıl önce derneğin kuruluşundan beri İzmit’te bir ekolojik pazar kurmak istediklerini belirten Mustafa Bey, pazarın birkaç hafta içinde Kocaeli Bölgesindeki üreticileri hareketlendirdiğini söylüyor ve ekliyor, “Kocaeli’nde araziler parçalı, küçük, 5 – 10 dönüm civarında. Daha önce organik üretime başlayan 32 çiftçi maalesef ürünlerini tüketiciyle buluşturamadıklarından ve hak ettiği değerde satamadıkların ötürü vazgeçtiler. Şu organik üretici sayısı Kocaeli’nde 8.”

Pazardaki üreticinin ilk haftalar için gözlemleri, İzmit halkının organik ürünlere meraklı olduğu yönünde.

İzmit halkının ilgisi pazara İstanbul Ataşehir’den ekmekleriyle gelen Latif Bey’in beklentilerinin üzerinde çıkmış. “Önce fiyatına şaşırdıkları olabiliyor; ama tadına bakarken anlatırsanız ikna olup hemen alıyorlar.” diyor.

Uzun bir tezgahın başında şalgam sularını paketlerken konuştuğumuz Burak için de benzer bir şekilde başlamış. “Kocaeli’ler patates soğanın organiği mi olur diye hem şaşırıyor hem de müdavimi olabiliyorlar” diyor. İzmit’in Fethiye köyünde yaşayan Burak ve ailesi Ankara Gölbaşındaki çiftliklerini bu pazardan sonra buraya taşımaya karar vermişler.

Şu anda pazarda organik ürün satmak için başvuru yapan 27 üretici var, bunların 5’i Kocaeli üreticisi.

Ekmekleri tadarken karnımız artık doymuşken Mustafa Bey’in Pazar için son değerlendirmesi de şöyleydi,

“Bundan sonraki amacımız Kocaeli kırsalındaki üreticilerin organik tarıma geçmesiyle çiftçilerin ve gençlerin kırsalda yaşam, istihdam konusunda cesaretlenmeleri. Yerel üreticilerin yavaş yavaş organik üretime geçerek pazarda başka üreticilerle ve direkt tüketicilerle buluşması çok önemliydi.”

Afiyet olsun.

 

Haber: Bahar Topçu

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.