Doğa MücadelesiManşet

Palmiyeme dokunma !

0

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Tramvay Projesi için sahil şeridindeki palmiye ağaçlarını taşıyacaklarını açıklaması Karşıyaka halkını ayağa kaldırdı. Alaybey – Mavişehir arasında planlanan 9,7 kilometrelik tramvay hattı için Karşıyaka’nın simgesi ve belleği niteliğindeki yaklaşık 1300 palmiye ağacının sökülerek başka noktalara taşınacağının öğrenilmesi üzerine sosyal medyada örgütlenen Karşıyakalılar’ın sayfası binlerce takipçiye ulaştı.

Palmiye Zinciri 

Sosyal medyada #1300AğacımaDokunma etiketi altında palmiyelerin taşınmasına karşı çıkanlar 17 Mayıs Pazar günü sokakta buluşmaya ve palmiyeler için zincir oluşturmaya hazırlanıyor. Binlerce İzmirlinin katılıp palmiyelerine sahip çıkmasının beklendiği zincirin ilk halkaları için saat 16.00’da Karşıyaka Nikah Salonu’nun önünde toplanılacak. Gazetesiyle, kitabıyla, bisikletiyle, topuyla, ailesiyle, piknik sepetiyle gelenler, sahildeki çimlerin üzerinde, palmiyelerin önünde alışık oldukları bir pazar günü geçirecek. Saatler 19.12’yi gösterdiğinde yani akreple yelkovan Karşıyaka’nın kurtuluş yılı olan 1912’nin rakamlarına geldiğinde İzmir halkı palmiyeler arasında elele tutuşarak palmiyeme dokunma diyecek.

palmiye kordon

Karşıyaka palmiyeleri için sosyal medyada sayfa açarak ilk çağrıyı yapan Karşıyakalı Nazım Erman Perk, pazar günü yapılacak palmiye zinciri eylemini ve Karşıyaka halkının ne istediğini Yeşil Gazete’ye anlattı:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Tramvay Projesi için palmiyelerimizin yerini değiştireceğini öğrenince sosyal medyadaki sayfayı açmaya karar verdim. Binlerce kişiye ulaştı. Ksk TV, Ksk Medya, Yıl 1912 facebook sayfalarının da desteğiyle büyüdü. Pazar günü saat 16.00’dan itibaren toplanarak bu palmiyelerin Karşıyaka halkı ve İzmir için ne kadar önemli olduğunu hatırlatacağız. Palmiyeleri kesmeyeceğiz, taşıyıp tramvay yapıldıktan sonra yerine koyacağız diyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bilimsel açıklamalar var, palmiyeler taşınırken zarar görecek, eskisi gibi olmayacak. Palmiyeme dokunma da tramvayını nasıl yaparsan yap diyoruz. Bu tepkimizin siyasetle ya da yaklaşan seçimle de bir ilgisi olmadığının altını çizmek isterim. Kalbimiz sadece palmiyelerde. Pazar günü renkli bir kalabalık olacağız ve onlar palmiyelerimizi taşımaktan vazgeçene kadar tepkimizi göstermeye devam edeceğiz. Karşıyaka Spor Kulübü taraftarlarını, Göztepe taraftarlarını ve tüm İzmir halkını bu zincire katılarak palmiyelerini korumaya çağırıyoruz.”

Bu ilk zincir değil!

1992 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur döneminde yine aynı bölgede 504 palmiye ağacı bu kez yol çalışması gerekçesiyle kesilmek istenmiş, İzmir halkı palmiye zinciri oluşturarak tepki göstermişti. Çakmur’un geri adım atmasıyla kesilmekten kurtulan o palmiyeler büyüdü, yirmi üç yıl sonra başka yere taşınma riski karşısında palmiye zinciri ruhu geri döndü. 1992 yılındaki eyleme katılan İzmir’in sevilen ve kente ait değerler için düzenlediği anma programlarıyla bilinen Karşıyakalı gazeteci Sancar Maruflu, “Ben tramvaya karşı değilim ancak belli ki bu güzergah iyi düşünülmeden belirlenmiş. İzmir’in sembolü olan palmiyeler hiçbir yere gitmesin, güzergah yeniden belirlensin.” dedi.

Karşıyakalı gazeteci – yazar Yaşar Aksoy ise, ‘Çocukluğumuz o palmiyelerin altında geçti, ilk dikildiği yılları dün gibi hatırlıyorum. Herkes çok üzgün. Karşıyakadan bir tek palmiyenin bile yerinin değişmesine karşıyım. Palmiyelerimize dokunmasınlar. Palmiyeleri Mutluluk Ormanı’na taşıyakacaklarmış. Kim gidecek mutluluk ormanına, herkes Karşıyaka’da mutlu olmak istiyor’ diye konuştu.

not

Aziz Kocaoğlu’ndan tweet

Sosyal medyadaki palmiyeme dokunma örgütlenmesi üzerine geçtiğimiz günlerde “Karşıyaka Tramvayı için ağaç kesimi olmayacak. Güzergah üzerindeki ağaçları taşıyarak yine Karşıyaka sahillerinde yaşatacağız” tweet i atan ama palmiyelerin bu taşınmadan zarar görmeyeceğine halkı ikna edemeyen Başkan Aziz Kocaoğlu, palmiye zinciri eylemine saatler kala twitter hesabında bu kez “İzmir’i İzmirlilerle beraber yönetme sözünü unutmuş değilim. Karşıyaka tramvay güzergahının değiştirilmesini istedim. Palmiyeler taşınmayacak.” yazdı.

Ekran başından sokağa çağrı

Bu tweet ‘Palmiye zinciri ruhuyla direndik ve yirmi üç yıl önce olduğu gibi yine kazandık” şeklinde yorumlansa da Karşıyaka halkı temkinli ve palmiye zinciri direnişini bilgisayar ekranından sokağa taşımaya kararlı. Palmiyelerini ve kente ait değerleri koruduklarını sadece yazarak değil yaşayarak ve anılarını hatırlayarak anlatmak isteyen Karşıyaka ve İzmir halkına, saat 19.12’deki palmiye zincirine katılma ve zinciri kurmadan önce sahildeki çimlerde günün ve palmiye gölgelerinin tadını çıkarma çağrısı yapıldı.

https://www.facebook.com/ksksahilibizimdir

Güneş Dermenci – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.