Uncategorized

22 Mayıs 2014

0

Şincan Uygur’da patlama: 31 ölü
Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesi başkenti Urumçi’de iki araç içindeki saldırganlar bir markette alışveriş yapanların üzerine sürüp markete bombalı saldırı düzenledi.En az 31 kişi öldü, 90’ın üzerinde yaralı var. Şincan bölgesinin nüfusu 9 milyona varan Müslüman azınlığı Uygurlar, uzun süredir Çin yönetiminin baskılarından şikâyetçi Pekin, geçen yıl Tiananmen Meydanı’na düzenlenen saldırı da dahil birçok şiddetin olayından ‘ayrılıkçı Uygurları’ sorumlu tutuyor.

Libya saldırılarının faili hükümete çattı
Libya’da hükümeti hedef alan saldırılar düzenleyen emekli General Halife Hefter, Yüksek Mahkeme’ye gelecek seçim dönemini yönetmesi için kriz hükümeti kurması çağrısında bulundu. Bingazi ve Trablus’taki silahlı saldırıları düzenleyen Halife Hefter hükümetin “terörü beslediğini” söyledi.Devletin farklı kurumlarının da destek verdiği Hefter’in operasyonu için hükümet, “darbe teşebbüsü” dedi ve operasyona katılanlarını tutuklanması talimatını verdi

Maliyeti yüksek doğalgaz anlaşması
Rus Gazprom şirketi, Çin ve Rusya’nın, 30 yıllık gaz anlaşmasına imza attığını açıkladı. Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, yaptığı açıklamada, Çin Ulusal Petrol Şirketi ile Çin’e 30 yıl boyunca boru hattıyla doğalgaz nakledilmesini öngören 400 milyar dolarlık anlaşmaya imza attıklarını bildirdi.Gazprom şirketiyle Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında anlaşmaya varılması, Rusya’nın ihracat yollarını Avrupa dışına kaydırmasına yardımcı olurken, Çin’in de doğalgaz açığını ve enerjide büyük ölçüde kömüre olan bağımlılığını azaltmasına imkan verecek.

Pekin’den Malezya’ya panda
Pekin, aralarındaki 40 yıllık diplomatik ilişkileri vurgulamak adına iki pandayı Malezya’ya gönderdi. Pandaların gönderilmesine daha önce karar verilmiş; fakat geçtiğimzi Mart’ta Kuala Lumpur’dan çıkan ve içinde opek çok Çin yolcunun da olduğu uçak düşünce, Pekin pandaların gönderilmesini ertelemişti. Geçtiğimiz gün Malezya’ya ulaşan pandalar hayvanat bahçesine verildi.

Çocukların beynini izinsiz almışlar
Norveç adli tıp doktorları, inceleme yapmak için 0-3 yaş arasındaki çocukların organlarını ailelerinden izinsiz aldı. Olayın ortaya çıkması üzerine açıklamada bulunan adli tıp doktorları “ailelerin izinlerini istesek, onlar için üzücü ve yıpratıcı olurdu” diyerek kendilerini savunmaya çalıştı. Oraganı alınan çocukların ölüm nedenlerinin bilinmediği kaydedildi. Konuyla ilgili soruşturma başlatılması istendi.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.