EnerjiManşet

Greenpeace’den Shell’in Türkiye kutlamasında eylem, “Kuzey Kutbu’ndan uzak dur!”

0

Shell petrol şirketinin Haliç Kongre Merkezi’ndeki  Türkiye’deki 90. Yıl kutlamalarında Greenpeace aktivistleri eylem yaptı.

Shell’in Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki petrol arama çalışmalarını protesto eden eylemciler, kutlamaların gerçekleştiği alana kutup ayısı maskeleriyle gizlice girerek ‘Kuzey Kutbu’ndan uzak dur’ yazılı pankartlar açtı.

Eylemin amacıyla ilgili konuşan Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin, “Shell, Türkiye’deki 90. Yılını kutluyor ve dünyanın artan enerji talebini ekonomik, çevreci ve sorumlu bir şekilde karşıladığından söz ediyor” dedi. Shell’in Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki petrol arama çalışmaları hiç de kutlanmayı hak etmiyor diyerek sözlerini sürdüren Şahin,  “Bu çalışmalara milyarlarca dolar harcayan Shell’in geçtiğimiz yılı hatalar ve kazalarla geçti, buna rağmen arama çalışmalarından vazgeçmiş değil. Gezegenimizin en el değmemiş ve en narin bölgelerinden Kuzey Kutbu’nda bir petrol sızıntısı yaşanırsa, bunu temizlemek neredeyse imkansız. Sadece 3 yıl yetecek bir petrol rezervi için Kuzey Kutbu’nda böyle bir risk alınmasına seyirci kalamayız.” şeklinde konuştu.

Shell Petrol Şirketi Kuzey Buz Denizi’nde petrol arama programı için şu ana kadar 5 milyar dolar yatırım yapmış durumda. Ancak –karaya oturan bir platform da dahil- yaptığı bir dizi kaza ve hata sonrasında bu yıl için Alaska açıklarında petrol sondajı yapma planlarını gerçekleştiremedi.

Shell,n ayrıca Rusya’da devlet elinde olan Gazprom adlı petrol devi ile Kuzey Buz Denizi’nin Rusya sularında sondaj yapmak üzere anlaşma yaptı. Bu bölge yasal düzenlemelerin gevşek, kaza sayısının fazla olmasıyla biliniyor.

Greenpeace’in, Kuzey Buz Denizi’nde petrol aranmasına karşı başlattığı kampanya savethearctic.org/

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.