İklim KriziManşet

Obama: Petrol teşviklerini kesin

0

Cumartesi günü haftalık radyo demecini petrol konusuna ayıran ABD Başkanı Barak Obama, ABD kongresine petrol şirketlerine verilen teşviklerin kesilmesi için kuvvetli bir çağrı yaptı. Başkan, Beyaz Ev’deki ilk dört senesi dolarken, henüz yasamayı senede 4 milyar doları bulan bu vergi teşviklerini kesmeye ikna edebilmiş değil. Başkanlık seçimleri yaklaşırken Cumhuriyetçi adayların benzin fiyatlarına indirgenmiş eleştirilerinin basitliğine karşı petrol piyasasının karmaşıklığına dikkat çeken Obama, daha önce de bu sorunu petrol kuyusu kazarak çözemeyiz demiş, ancak diğer taraftan, olabileceğinden kısıtlı çapta da olsa, yerel petrol kaynaklarının geliştirilmesi yönünde adımlar atmaya devam etmişti.

Önümüzdeki hafta içinde ABD kongresi petrol teşviklerini kesme konusunda bir oylamaya gitmeden önce Obama, “kartlarını ya geçtiğimiz yüzyıldan kalma bir fosil yakıta yada Amerika’nın geleceğine oynayabilirler” dedi. Obama, 350.org’un ifadesini doğrudan alıntılayarak ‘her kongre üyesinin kayıt altında olacağını’ söyledi ve halkı onlara telefonlar ve e-postalarla baskıda bulunmaya çağırdı. Demecinde, bir ‘tüm şıklar’ stratejisi izlediklerini ifade eden Obama, petrol ve gaz kaynaklarını geliştirdikleri gibi, güneş ve rüzgar enerjilerini, biyo yakıtları ve yeni nesil araçlar geliştirdiklerini, bu sebeple çok sayıda Amerikalının işi olduğunu söyledi.

Diğer taraftan, Cumhuriyetçi Parti haftalık radyo demecinde Obama’yı benzin fiyatlarını düşürememek ve yeni petrol kaynaklarının önünde engel olmakla suçlarken, yaklaşan Amerikan başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti aday adayları birbirlerini ne kadar muhafazakar ve ne kadar ekonomik

"Toplumsal muhafazakar" aday Rick Santorum

"Toplumsal muhafazakar" aday Rick Santorum

büyüme taraftarı olduklarını ispat ederek aşmaya çalışmaya devam etti. Aday adayları bu hafta da birbirleriyle adeta küresel ısınma konusunda ne kadar fütursuz oldukları üzerinden yarıştılar. Son olarak, “küresel ısınma yalanına hiçbir zaman inanmadığı”yla iftihar eden evangelist hristiyan sağ aday Rick Santorum, Pazartesi günü Meksika körfezi kıyısındaki Missisipi eyaletinde konuşurken, enerji yatırımlarını savundu ve “Karbondioksidin tehlikeleri mi?, yahu gidin bunu bir de bitkilere izah edin hele” cümlesini sarf etti. Kalkınma ve küresel ısınmanın ilişkisi üzerindeki cehaleti ve bıçkın popülizmiyle bazı önde gelen Türkiye siyasetçilerini aratmayan Santorum, daha önce Cumhuriyetçi rakiplerini de “insan kaynaklı iklim değişikliğinin uydurma bilimi”ne inanmakla idham etmiş ve Başkan Obama’nın enerji politikasını eleştirirken küresel ısınmanın “iklim bilimi değil siyaset bilimi” olduğu ifadesini sarf etmişti.

Daha önce de diğer Cumhuriyetçi  aday adaylarından kuvvetli ekonomik büyüme söylemini ön plana çıkaran sözde ‘ılımlı’ aday Mitt Romney ‘arabaların üstüne yel değirmeni mi dikeceğiz yani’ diye sorarken diğer muhafazakar aday Newt Gingrich de yeni enerji kaynakları geliştirmek yerine daha fazla petrol kuyusu kazmayı savunmak üzere yazın eline bir kavanoz yosun alanın benzin istasyonuna gidip müşterilere benzin mi yosun mu tercih edeceklerini sormasını tavsiye etmişti. Gingrich federal Çevre Koruma Ajansı EPA’i kaldırıp yerine bir Çevre Çözümleri Ajansı kurmayı teklif etmesiyle de tanınıyor. Başkan Obama’nın fosil yakıtlardan yeterince hızlı vaz geçmeyen ve nükleeri dışlamayan enerji politikası, ve uluslararası iklim müzakerelerindeki tek taraflı tavrı küresel ısınmayı durdurmak için sürdürülebilir bir enerji politikası isteyeleri tatmin etmekten çok uzak. Ancak, Keystone XL boru hattını reddetmesi ve petrol sanayiine teşviklerin önüne geçme çağrısı ve de toplum kesimlerinin tepkilerini dinler siyaset tarzı, ekolojik kaygıları olan çoğu seçmen için Obama’yı Cumhuriyetçi rakiplerine nazaran tercih edilir aday yapıyor.

 

(NPR, Huffington Post, Beyaz Ev resmi sitesi, colbertnation)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.