ManşetTürkiye

Başbakan: Heykele ucube dedim

0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir devam eden “Ucube” tartışmasında, ucube kelimesinin neye yönelik olarak söylendiği karmaşasını bitirdi. Bilindiği gibi Başbakan, Mehmet Aksoy’un Kars’ta yaptığı ve yapımı devam eden İnsanlık Heykel’ine “Ucube” demiş, daha sonra açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Başbakan’ın heykele ucube demediğini söylemişti. Son gelinen noktada durumun ne olduğunu ortaya çıkmış durumda.

Hürriyet Gazetesi’nden Enis Berberoğlu’na Katar Gezisi sırasnda yaptığı açıklamada Başbakan şunları söyledi:

– Ucube ifadesini heykel için mi çevresindeki gecekondular için mi kullandınız?
Heykel için kullandım. Oradaki olayı değerlendirenler, TV’lere çıkanlar, o heykeli ve yeri gidip görmemişler. Belediye Başkanı sıfatıyla söylüyorum. Heykelin olduğu yerde tarihi eserler var. Heykelin içeriği ile ilgilenmiyorum. Heykelin ne olduğunu az çok bilirim. Heykel ile ilgili takdir yetkisi kullanmak için illa güzel sanatlar mezunu olmak şart değil. Şarkı türkü için yoldan geçen vatandaşa ‘Beğendin mi?’ diye soruyorlar. Konservatuar mezunu musun diye sormuyorlar. O arkadaş (Kars AKP eski Belediye Başkanı) neden yeniden aday yapılmadı? Çünkü aradığımız vasıflar o arkadaşta yoktu. Muhafazakâr demokrat anlayışımıza uymadığı için bir daha aday gösterilmedi.

O heykelin bulunduğu yeri biz iktidara geldiğimizde temizlemeye başladık. Kamulaştırmalarla Seyyid Hasan el Harakani türbesi ve camisi ortaya çıkarıldı. Caminin kubbesi ile heykelin bulunduğu tepenin yüksekliği adeta eşit. Üzerine bir de 48 metrelik heykel var. Tarihi eseri gölgeleyecek bir inşaata izin veremezsiniz. O heykel yapılmaya başlandığında Belediye Başkanı’nı uyardım. Nitekim Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ‘Yıkılsın’ kararı verdi. Belediye Başkanı uygulamakla sorumlu.

Bugün konuşanların tarihe, sanata saygıları yok. Bize sanat dersi vermeye kalkıyorlar. Ama ben belediye başkanıyken Karacaahmet’te 106 tarihi mezar ve mezar taşı söküldü. Ben yapılmak istenen cemevi için 46 ayrı yer gösterdim. Ama dediler ki, ‘Bizi mezara gömersiniz, ama engelleyemezsiniz.’ İnşaatı dozerlerle yıkmaya başladık. O dönemin başbakanı, İstanbul Valisi’ni aradı ve durdurdu. Allah’tan resimleri çekmiştik. Başkanlıktan sonra cezaevindeyken, tarihi eserleri yıktırmaktan hakkımda dava açıldı. Avukatım resimleri dosyaya koydu, beraat ettim.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.