Bizans Anıtları Fotoğraf Arşivi internet üzerinden erişime açıldı

Bizans Anıtları Fotoğraf Arşivi, Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Dijital Koleksiyonları arasında yerini aldı. İstanbul’daki simge yapıların yanı sıra pek göz önünde olmayan veya yeterince bilinmeyen örneklerin de yer aldığı arşivin çekirdeğini, Tarihi Yarımada’daki anıtlar oluşturuyor.

Küçük Ayasofya Camisi (Sergios kai Bakkhos Kilisesi), © GABAM / G. Tan

Mimarizm.com’da yer alan habere göre Koç Üniversitesi Stavros Niarchos Vakfı Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM) tarafından hayata geçirilen Bizans Anıtları Fotoğraf Arşivi, İstanbul’daki Bizans mirası üzerine çalışmalar yürüten akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler başta olmak üzere, tüm ilgililerin kullanımına açıldı.

Simgeler ve gözden kaçanlar bir arada

Yayına açıldığı tarih itibariyle toplam 1.173 fotoğrafın yer aldığı arşivde, Ayasofya ve Kariye Müzesi gibi kentin kimliğine damga vurmuş anıtsal yapılarla birlikte, Hirami Ahmed Paşa Camisi, Gotlar Sütunu gibi pek göz önünde olmayan veya İstanbul’un Bizans kimliği ile bağı yeterince bilinmeyen anıtların da fotoğrafları bulunuyor. Arşivin çekirdeğini ise Tarihi Yarımada’daki anıtlar oluşturuyor.

Sütun detayından kentsel bağlama, Bizans mirasından kareler

Ayasofya, © GABAM / T. Aydoğmuş

Arşivdeki fotoğrafların büyük çoğunluğu, 2015 ve 2016 yıllarında profesyonel fotoğrafçılar tarafından anıtlara yapılan çeşitli ziyaretlerin sonucunda çekildi. Böylece anıtların en uygun hava, ışık ve çevre koşullarında belgelenmesi sağlandı. Bu açıdan değerlendirildiğinde, bu anıtlara ait fotoğrafların bir bölümünün yeniden çekilmesi, yapılardaki ve yakın çevrelerindeki değişimler veya restorasyonlar nedeniyle mümkün olamayacak.

Fotoğraf arşivi, anıtların görülebilen tüm iç ve dış cepheleri ile duvar resminden mozaiğe, yazıttan sütun başlığına kadar geniş bir yelpazedeki detayları içeriyor. Ayrıca, anıtın mevcut kentsel doku içindeki konumu hakkında fikir vermesi için mümkün olan durumlarda, drone kullanılarak hava fotoğrafları da çekilmiş.

Belirlenmiş kullanım şartları kapsamında her türlü akademik çalışmaya açık olan Bizans Anıtları Fotoğraf Arşivi’ne, GABAM web sitesinden ve Koç Üniversitesi Suna Suna Kıraç Kütüphanesi’nin dijital koleksiyonlar bölümünden ulaşılabilir. Arşiv, önümüzdeki dönemde yeni fotoğrafların eklenmesi ile geliştirilmeye devam edecek.

 

(Mimarizm.com)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

‘İklim krizi Helena ve Milton kasırgalarında hasarı büyüttü, etkisi yıllarca sürecek’

Araştırmacılar, Florida'daki kasırgalar dolayısıyla ortaya çıkan ekonomik kayıplara iklim değişikliğinin katkısını tahmin etti; eylemsizliğin yıkıcı maliyetini ortaya koydu. 

EN ÇOK OKUNANLAR