Bergama’da katı atık tesisi yakınında keçiler ölüyor

Bergama’daki katı atık tesisine yakın yerde bulunan meradaki sudan içen on keçinin tesisten sızan su nedeniyle öldüğü ifade ediliyor.

İzmir’in Bergama ilçesindeki Armağanlar Köyü civarındaki bir merada, Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’ne yakın yerdeki sudan içen on keçinin öldüğü belirlendi.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ocak ayında evsel atıkların depolanması sonucu oluşan sızıntı sularını arıtmak için “ileri biyolojik atık su arıtma tesisi” kurulduğunu açıklamıştı. Dün (23 Nisan’da) katı atık tesisi yakınlarında bulunan Armağanlar Köyü civarındaki merada yaşanan ölümler, tesisin çevresel etkilerine yönelik soru işaretleri uyandırdı.

Çobanlar tarafından fark edilen durum sonrası, olay yerine İlçe Tarım Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri sevk edildi. Çobanlar, keçilerin sudan içtikten kısa bir süre sonra yere yığıldıklarını ve 9 keçinin yaklaşık on dakika içinde öldüğünü belirtti. Olay yerinde yapılan ilk müdahalelerde kalan keçilere zehirlenmeye karşı ilaç enjekte edilse de, bu keçilerden biri daha kurtarılamadı.

Bergama’da 10 bin ağaç kesilecek: Geçim kaynağı için endişelenen köylüler isyanda
Millet Bahçesi için satılan araziler: Bu kez de Bergama

Mehmet Toz isimli bir köy sakini, yaşanan durumu “Keçiler, tesisin sızdırdığı zehirli suları içtikten hemen sonra ölmeye başladı. Saat beş sularında başlayan bu durum karşısında çaresiz kaldık,” şeklinde açıkladı. İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin yetki yetersizliği nedeniyle sudan örnek alamadığı, ancak Jandarma Olay Yeri İnceleme ekiplerinin su numunesi aldığı bildirildi. Ölüm sebeplerinin kesinleşmesi için numune sonuçlarının beklenmesi gerekiyor.

Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel, tesisin bölgede yarattığı tartışmaları ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri vurgulayarak, “Bu tesisin yapılmasına karşı ciddi bir mücadele verdik. Ancak görünen o ki, doğal hayatımızı koruyacak tedbirler yeterli değil,” dedi. Engel, bu tip olayların sıklıkla yaşanmadığını ancak her bir vakanın ciddiye alınması gerektiğini belirterek, sonuçların şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması gerektiğinin altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR