Doğa MücadelesiManşetTarım-Gıda

Bergama’da 10 bin ağaç kesilecek: Geçim kaynağı için endişelenen köylüler isyanda

0
Fotoğraf: Ajans Bakırçay

Geçen yıl İzmir‘in Bergama ilçesinde yer alan İsmailli, Atçılar ve Seklik Mahalleleri mevkiinde hazırlanan Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için tarlaları ve meraları ellerinden alınan köylüler, tüm itirazlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın projeye verdiği onaya tepki gösterdi.

Bakanlığın kararına itiraz dilekçesi veren köylüye Bergama Çevre Platformu’nun yanı sıra Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, meclis üyeleri ve kadın kolları ile birlikte destek verdi.

Ajans Bakırçay‘ın aktardığına göre, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Bergama Adliyesi önünde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“10 bini aşkın aşılı menengiç ile 400 yıllık tarihi palamut ağaçlarının kesilmesi söz konusu. Bunların halka rağmen zorla halkın elinden alınmasını kabul etmiyoruz. Bir yıl önce çevre bakanlığı bu süreci başlattığında itirazlarımızı yapmıştık. Bir yıl sonra bakıyoruz ki değişen hiçbir şey olmamış. Çevre Bakanlığı, Bergama’nın en yoksul köylerdeki halkın, merada besledikleri üç beş hayvana, tarım yaptıkları alanlara ve birkaç yıldır ürün vermeye başlayan menengiç ağaçlarına göz dikmiştir.”

Fotoğraf: Ajans Bakırçay

‘Milletvekillerini göreve çağırıyoruz’

Engel, “Halkın olanın halka verilmesi gerekir, sermayeye değil. Bütünşehir yasası ile halkın elinden bir bir alınan bu yerlerin Bergama’da da sermayenin eline aktarılmanın yolları aranıyor. 34 yıllığına yöre köylülerinin elinden alınacak. Ve 34 yıl boyunca yöre köylüsü kaderine terkedilecek. Çevre bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz. Dosyada artık son günlere gelindi. Bu yanlışı düzeltmek için bölge milletvekillerini hangi partiden olursa olsun göreve çağırıyoruz. Bölgedeki belediye başkanlarını göreve çağırıyoruz” dedi.

‘Köylüyü hiçe saymasınlar’

Atçılar mahalle Muhtarı Rasim Akdeniz ise, “Biz köylüler olarak GES’lere, RES’lere [Rüzgar Enerji Santali] itirazımız yok. Bunlar bir yerlerde yapılacak. Ama bizim burada tek geçim kaynağımız olan meralarımızın, menengiç ağaçlarının, Antep fıstıklarının elimizden alınmasına itiraz ediyoruz. 2004 yılında köylünün elinden tapulu alanları alındı. Tamamı ormana kaldı. Sadece köy civarında tapulu yerlerimiz vardı, onlarda GES için elimizden alınmak isteniyor. Yörede salma hayvancılık yapılıyor. Bizim köyde hayvancılık biter. Antep fıstıkçılığı biter. Biz buna itiraz ediyoruz. Bu köylüyü hiçe saymasınlar, bu yapılan yanlıştan biran önce geri dönsünler” dedi.

Fotoğraf: Ajans Bakırçay

‘Projeden memnun değiliz, istemiyoruz’

Maruflar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Palaz da “Bu projeden memnun değiliz. Her şeyimizi alıyorlar. 30 palamut ağacını kesecek oldular. Orman dairesi kesimi onaylamış. Böyle bir şey yok. Bana getirdiler, itiraz ettim, imzalamadım. Belediye başkanı yardımcısı imzalamış, belediye başkanı imzalamış. Çok sıkıntımız var. Bütün köylü bu projeyi istemiyor” diye ekledi.

Köylü itiraz dilekçesi verdi

Dilekçeleri ile Bergama Kaymakamlığı’nda gelen köylülerin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletilmek üzere verdikleri itiraz dilekçesinde şu satırlar yer aldı:

  • Köylerimizde en önemli geçim kaynaklarımızdan biri aşılanmış Antep fıstığıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Antep fıstığı aşılanan 10 bini aşkın menengiç ağacımızın proje sahasında kaldığından kesilecek olmasına itiraz ediyoruz.
  • Köylerimizde yerli ırk büyükbaş hayvanlarımızı salma usulü meralarımızda beslemekteyiz. Meralarımız proje sahasında kaldığından bu durum köylerimiz için büyük bir ekonomik yıkım olacaktır.
  • Proje sahasında kalan meramızda ata yadigârı 400-500 yıllık tarihi palamut ağaçlarımız var, bu ağaçlarımızın kesilecek olması vicdanen bizleri yaralıyor. Bu nedenle projeyi kabul etmiyor, itiraz ediyoruz.
  • Meramızda ki sayıları 300 aşkın yabani atlarımız başta olmak üzere yaban hayatımız da tehlike altındadır.

Fotoğraf: Ajans Bakırçay

Ne olmuştu?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçim sıkıntısı çeken köylü için 2016 yılında Bergama’daki kıraç topraklarda yetişen ve hiçbir ekonomik değeri bulunmayan binlerce menengiç ağacını aşılama yöntemiyle Antep fıstığı ağacına dönüştürme projesini başlatmıştı. Aşıların tutmasıyla birkaç yılın ardından menegiçler, yılda 25 – 50 kilogram arasında meyve veren Antep fıstığı ağacına dönüşmüştü.

Aliağa’da bir firma ise geçen yıl, Bergama’nın İsmailli, Atçılar ve Seklik Mahalleleri mevkiinde Güneş Enerji Santrali (GES) için proje hazırlamıştı. Tarlaları ve meraları ellerinden alınarak 10 bin fıstık aşılı menengiç ile 400 yıllık tarihi palamut ağaçları kesilmek istenen köylüler ise durumu öğrenince soluğu Bergama Adliyesi’nde alarak itiraz dilekçesi vermişti.

Bir yıl sonra, köylünün tüm itirazlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İnceleme Değerlendirme Kurulu’ndan projeye olumlu görüş vermişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.