Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Yeniden askıya çıkan Akyaka İmar Planı Revizyonu’na karşı dava açıldı 

0
Akyaka
Fotoğraf: Mehmet Talha Onuk / Unsplash

Muğla‘nın Ula ilçesine bağlı Akyaka mahallesinde, üç kez iptal edilmiş olmasına rağmen dördüncü defa askıya çıkarılan İmar Planı Revizyonu’na karşı, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi tarafından dava açıldı. 3 Nisan’da açılan dava, Muğla 2. İdare Mahkemesi‘nde görülecek.

Dava açma kararı, planın önceki versiyonlarında iptal nedeni olan unsurların değiştirilmeden korunması ve Akyaka’nın özel çevre koruma bölgesi statüsünün ihlal edilmesi gerekçesiyle alındı. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içinde yer alan ve Yavaş Kent (Cittaslow) statüsüne sahip Akyaka için hazırlanan yeni imar planının, bölgenin doğal ve kültürel mirasına zarar vereceği ifade ediliyor. Gökova Meclisi’nden doğa savunucuları, planın iptalini ve yürürlüğün durdurulmasını talep ediyor.

MUÇEP Gökova Meclisi, planın ormanlık alanları imar planına dahil etmesine karşı çıkıyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü İzin ve İrtifak Şube Müdürlüğü’nün, imar planı sınırlarının orman tahdit sınırlarını aştığına dair raporu, davanın temel delillerinden biri olarak sunuldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın hazırladığı ve defalarca iptal edilen planlar, minimal değişikliklerle yeniden askıya çıkarıldı.  Akyaka’nın sürdürülebilir turizm potansiyeline ve doğal yaşamına zarar verecek planlama kararlarına karşı hukuki süreç devam ediyor.

Akyaka

Akyaka’da ne olmuştu?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 15 Ekim 2020 tarihinde hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı askıya çıkarılmıştı. Plan değişikliği, Akyakalılar tarafından rant amaçlı hazırlandığı gerekçesiyle itiraz edilmişti.

Bu itirazlar sonucu bölge sakinlerinin açtığı dava ile plan iptal edildi. İptal kararına karşı Bakanlık’ın yaptığı itiraz, Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilerek karar onaylandı.

Akyakalıların ‘imar rantı’ ile sınavı devam ediyor
Bakanlık itirazına rağmen Akyaka imar planı revizyonunun yürütmesi durduruldu
Akyaka İmar Planı Revizyonu’nun iptali için açılan davada mahkeme, Bakanlık’tan savunma istedi
MUÇEP, Akyaka’daki hukuksuz çevre yolu çalışmasına karşı suç duyurusunda bulundu

Yargı süreci devam ederken, Bakanlık 2021 ve 2023 yıllarında planı küçük değişikliklerle iki kez daha askıya çıkardı. Bölge halkı, bu planlara da itiraz ederek dava açtı. Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi eşsözcüleri Candan Süsoy ve Serdar Denktaş, “Yargı süreçlerinin tamamlanmasını beklemeden Bakanlık’ın 2021’de gündeme getirdiği plan değişikliklerini şimdi neredeyse tıpatıp aynen yeniden geçirmeye çalıştığına şahit oluyoruz” dedi.

Plan Araştırma ve Açıklama Raporu’nda yer alan kurum görüşleri arasındaki Orman Genel Müdürlüğü Muğla Orman Bölge Müdürlüğü İzin ve İrtifak Şube Müdürlüğü yazısında şu ifadeler yer alıyor:

“Yapılan incelemede yeni imar planı sınırlarının orman tahdit sınırları içine doğru genişletildiği, yeni duruma göre ormanlık alanların imar planına konu edildiği görülmektedir. Ormanlık alanlar imar planına konu edilemeyeceğinden ekli harita ve cd’de gönderilen orman alanlarının imar planı revizyon kapsamından çıkarılması gerekmektedir.”

İmar planında ormanlık alanının günübirlik tesisi alanı ve gelişme konut alanı olarak yer aldığı görülüyor.

Akyakalıların itiraz sebepleri şöyle sıralanıyor:

  • Azmak kıyısındaki restoranların yasadışı işgalleri ve kaçak yapılar, ‘günübirlik tesis’ olarak plana işlenerek yasal hale getiriliyor.
  • Ormanların korunması gerekirken, orman alanlarında ‘konut gelişim alanları’ oluşturuluyor.
  • Çocuk oyun sahaları, parklar ve meydanlar daraltılarak kamusal alanlar rant alanlarına dönüştürülüyor.
  • Konaklama kapasitesi yaklaşık sekiz kat artırılarak, mevcut altyapı sorunları katlanarak arttırılıyor.
  • Mahalle merkezinde planlanan 4,650 araçlık otopark ile yaz aylarında yaşanan trafik kaosunun artırılması öngörülüyor. Plan, insan odaklı değil araç odaklı bir yaklaşımla hazırlanıyor ve Yavaşkent kriterleri dikkate alınmıyor.
  • Güncellenen plan, bir marinaya hizmet vermesi amaçlanan ticari alanlar öngörüyor.
  • Plan hazırlanırken Muğla Büyükşehir Belediyesi, Ula Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün uyarılarının dikkate alınmadığı ifade ediliyor.
  • Bölgenin Yavaşkent statüsü ve Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı esas alınmadan planlama yapılıyor. 2020’de yerel paydaşların katılımıyla hazırlanan ve Bakanlık tarafından onaylanan Gökova ÖÇKB Yönetim Planı, Yavaşkent kriterleri dikkate alınarak bölgede yaşanan birçok sorunun çözümüne dair eylem planlarını içeriyor.
  • Bakanlık, yerel sivil toplum örgütlerinin de katıldığı ve desteklediği bu planı dikkate almadan, planla tamamen çelişen imar plan değişiklikleri yapmaya çalışıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.