ManşetDoğa MücadelesiYerel

MUÇEP, Akyaka’daki hukuksuz çevre yolu çalışmasına karşı suç duyurusunda bulundu

0

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Muğla Valiliği’nin Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte Akyaka’da hukuksuz olarak başlattığı çevre yolu projesi çalışması hakkında Cumhuriyet Savcılığı‘na suç duyurusunda bulundu.

Proje kapsamında Akyaka’nın sınırında, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde, Kesin Korunacak Hassas Alan statüsündeki orman alanında yüzlerce ağaç kesilerek ekosistem tahrip edildi.

MUÇEP üyelerinin verdiği dilekçelere, Ula Belediyesi ve Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi’nden alınan cevaplardan bu proje için gerekli izinlerin alınmadığı, projenin hiçbir yasal dayanağı olmadığı ortaya çıktı.

Alınan tek iznin, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne Valilik tarafından çevre yolu çalışmasının yapıldığı güzergah için verilen orman yolu bakımı izni olduğunu belirten MUÇEP, bu izne dayanılarak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman alanında 20 metre genişliğinde yaklaşık 2 km uzunluğunda bir yol açıldığını ifade etti:

“Muğla Valiliği ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün hiçbir yasal onay almadan bu projeyi hayata geçirmek için kendilerini yetkili gördükleri ve el ele verdikleri anlaşılmaktadır.

“Görünen odur ki, orman içinden açılan yol bununla da sınırlı kalmayacak ve devamında Akyaka’dan Bodrum’a kadar uzanan alanda bir otoyol inşa edilecek, yüzbinlerce ağaç kesilecek, yolun geçtiği güzergahta yeni rant alanları oluşturulacaktır.

Ormanların ve doğanın korunmasından birinci derecede sorumlu iki kurum, ne özel çevre koruma bölgesi, ne de hassas koruma alanı demeden, bizzat kendileri bu ekokırıma ortak olmuşlardır. Açıkça görev suçu işlemişlerdir.”

Muğla sahipsiz değildir

Platform, suç duyurusunu yaptıkları Muğla Adliyesi önündeki basın açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Doğal varlıklarının zenginliği ile her köşesi ayrı bir cennet parçası olan Muğla, ülkemizin her yerinde olduğu gibi çok büyük bir ekokırım ile karşı karşıya.

Ormanlarımız, zeytinliklerimiz, doğal sit alanlarımız, sulak alanlarımız, kıyılarımız maden, enerji, turizm yatırımcılarına rantlar sağlamak adına yasalar ve anayasa açıkça ihlal edilerek sermaye sahiplerine peşkeş çekiliyor.

Üzülerek eklemek durumundayız ki, görevi yasaları uygulamak ve tabiat varlıklarımızı korumak olan devlet kurumları aldıkları kararlarla bu yıkımın birer aktörü haline gelmektedirler.

ÇED gerektiren proje başvuruları “ÇED gerekli değildir” kararları ile hızlıca aşılarak doğayı tahrip eden projeler hızla uygulamaya alınmaktadır.

“Muğla’nın doğa koruma alanlarının yok edilmesine karşı mücadele etmek üzere Muğla’nın tüm ilçelerinden katılımla oluşturulan Muğla Çevre Platformu’nun bileşenleri ve yurttaşlar olarak bugün bu suça seyirci kalmayacağımızı göstermek üzere sorumluları hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz.

Muğla Valiliği’nin, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün ve tüm diğer kamu kurumlarının bilmesini isteriz ki, Muğla sahipsiz değildir.

Muğlalı yurttaşlar olarak ortak yaşam alanlarımızı korumak için anayasanın ve yasaların bizlere verdiği hakları sonuna kadar kullanarak her türlü meşru mücadelemizi vermeye devam edeceğiz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.