Muğla-Karacasöğüt Koyu’na yat limanı için açılan ‘ÇED davası’na şirket katılmadı

1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na yapılmak istenen marina için verilen ÇED olumlu kararına dava açan Muğlalılar, kamu vicdanını rahatlatacak bir karar beklediklerini söyledi.

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Karacasöğüt Koyu‘nda Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılmak istenen “Yat Yanaşma İskelesi ve Turizm Konaklama Tesisi” projesine verilen “ÇED Gerekli Değil” kararının iptali için açılan dava dün görüldü.

Duruşmaya davacı vatandaşlar, vekilleri, davacı Muğla Büyükşehir Belediyesi vekili ve davalı Muğla Valiliği vekili katıldı. Dava edilen Global Marin’in vekili ise duruşmada bulunmadı.

Yelkencilik eğitimi vermek üzere Global Marin’e tahsis edilen alan zaman içerisinde mevzuata aykırı olarak yatların bağlandığı bir marinaya dönüşmüştü. Yasaya aykırı bu durumu önlemesi, müdahale etmesi gereken Valilik ise firmanın marina büyütme talebine “ÇED gerekli değil” kararı vermişti. 

Projeye karşı uzun süredir mücadele eden Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Kent Politikaları Derneği, karara karşı Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 

Yeşil NoktaKaracasöğüt yat limanı için halkın katılım toplantısı iptal, bakanlık ‘halk bilgilenmek istemiyor’ dedi
Yeşil NoktaKaracasöğüt yat limanında, arkeolojik buluntulara rağmen kapasite artışı
Yeşil NoktaMuğla’daki çevre örgütlerinden Kılıçdaroğlu’na mektup: Yaşam alanlarını birlikte savunalım
Yeşil NoktaŞirketlerin göz diktiği Karacasöğüt Koyu’nun değeri tescillendi: Kuşaklar boyu korunacak
Yeşil NoktaKaracasöğüt’te tescilli koruma altındaki alanda inşaat girişimi: Şirket, belediye ve kolluk el ele
Yeşil NoktaMarmaris Kent Konseyi raporladı: Karacasöğüt’te arkeolojik alan tahrip ediliyor
Yeşil NoktaKaracasöğüt’teki yat limanı için ‘ÇED gerekli değil’ kararına itirazlar sürüyor
Yeşil NoktaKaracasöğüt’te Akdeniz’in rahmini öldürecek projeye ÇED olumlu: Bu karar çürümüş kurumların ayıbı

Davayı açan örgüt temsilcilerinin aktardığına göre, dava sürecinde; 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilen Karacasöğüt Koyu’na ilişkin bilirkişi raporunda ve kurumlardan talep edilen belgelerde bu durumdan hiç söz edilmedi. Onun yerine, bir marina projesi olmasına rağmen yalnızca karasal alanda yapılacakmış gibi,  projenin yer aldığı karasal alandaki parsellerin “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım” alanı olduğuna dair bilgiler dosyaya sunuldu. Oysa aynı koydaki MUÇEV’in marina genişletme talebi için verilen “ÇED olumlu” kararı önce İdari Mahkemesi, devamında Danıştay tarafından tam da bu nedenle iptal edilmişti. 

Yeşil NoktaKaracasöğüt’te yat limanı projesi iptal edildi, doğa kazandı
Yeşil NoktaKaracasöğüt’teki mühürlenmiş iskeleye Ağaoğlu ‘demirledi’

‘Mahkemenin adaleti tesis eden karar almasını bekliyoruz’

Duruşmada, ekoloji aktivistleri dosyadaki garipliklere dikkat çekti, mahkeme heyetine MUÇEV davasında İdari Mahkeme’nin “ÇED Olumlu” kararını keşif dahi yapmadan iptal ettiği hatırlatıldı. Proje alanının tamamının 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde kaldığını gösteren Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun tescil kararı mahkeme heyetine sunuldu. 

Duruşmanın ardından yapılan açıklamada, “Mahkemenin adaleti tesis eden, kamu vicdanını rahatlatacak bir karar vermesini bekliyoruz. Çünkü proje alanı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olmasının yanında Gökoca Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan endemik fauna ve floraya ev sahipliği yapan nadir doğa alanlarından biri. Karacasöğüt koyu koruma altındaki Akdeniz foku, Caretta caretta ve Posidonia oceanicanın yaşam alanı” denildi. 

Muğlalılar, bu bağlamda yelken okulu olarak izin almış ama bu izni yat bağlanan marinaya dönüşerek suiistimal etmiş Global Marin hakkında gerekli işlemlerin başlatılması için kamuoyu önünde ilgili kurumlara ihbarda ve suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR