Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Karacasöğüt’teki mühürlenmiş iskeleye Ağaoğlu ‘demirledi’

0
Karacasöğüt

Muğla Marmaris’e bağlı Karacasöğüt’teki koyda işletme ruhsatı olmadığı halde faaliyet gösterdiği için mühürlenen iskeleye Ağaoğlu’na ait bir teknenin yanaşmış olduğu görüldü.

Muğla Turizm Çevre Vakfı’na (MUÇEV) ait iskele işletmesi, çevre savunucularının mücadelesi ile mühürlenmişti. Mühürlenen iskeleye üzerinde Ağaoğlu yazılı ait bir teknenin yanaşmış halde durduğunu gören bölge halkı, gerekli işlemlerin yapılmıyor olmasından şikayetçi.

Muğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP) gönüllüler, bugün (23 Şubat’ta) Karacasöğüt’te bulunan Global Marin‘in keşfi için koya gitti ve “MUÇEV Marina’nın mühürlenen ancak yıkılmayan iskelesine Ağaoğlu teknesinin bağlı olduğunu tespit ettik” şeklinde bir açıklama yaptı. Bölge halkının ifadesine göre bu tekne, yaklaşık üç aydır burada duruyor.

MUÇEP‘ten Halime Şaman, Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada, “yıkılması gereken ve mühürlü olan iskelede, Ağaoğlu’nun teknesini bağlı bulduk. Hala gerekli işlemlere neden başlanmadığını hiç bilmiyoruz. Bundan Kaymakamlık ve Belediye sorumlu, çünkü mühür varken, ruhsatlı değilken ve ÇED olumlu kararı iptal edilmişken onlara düşen görev, gereğini yapmak ve burayı yıkmak. Yıkmayarak, fiili olarak iskelenin varlığının devam etmesine katkı veriyorlar” dedi.

Ruhsatı iptal edilmiş, mühürlenmişti

Marmaris Belediyesi tarafından iskele ruhsatı verilmiş olmasına rağmen işletme ruhsatı bulunmayan marinada, çevrecilerin ve bölge halkının itirazları üzerine açılan dava sonucunda ruhsatın iptaline karar verilmişti. Bu karar, daha sonra MUÇEV tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘ndan alınan ÇED olumlu raporuna rağmen geçerliliğini korudu.

Karacasöğüt

Çevreciler, Karacasöğüt’te MUÇEV’in yat bağlama iskelesi için planladığı alanda, 1. derece arkeolojik tespit ve tescil kararı alınması sonucu, kurul izni olmadan inşai faaliyetlerin yürütülemeyeceğini belirterek mücadelelerini sürdürmüşlerdi. Muğla Büyükşehir Belediyesi‘nin de desteklediği bu çaba, Muğla İdare Mahkemesi’nin ÇED olumlu kararını iptal etmesiyle önemli bir gelişme yaşadı. Sonuç olarak, Marmaris Belediyesi, MUÇEV’e verdiği ruhsatı iptal ederek, iskele alanını mühürledi ve kararı ilgili kurumlara bildirdi.

Yerel halk, Marmaris Belediyesi’nden MUÇEV’e verilmiş olan ruhsatın iptalini ve denize hukuksuz şekilde dökülen betonlar ile tehlike arz eden demir ayakların kaldırılmasını beklerken, koya yanaşmış halde duran Ağaoğlu teknesi ile karşılaştı.

karacasöğüt

‘Kıyılar işgal ediliyor’

Avukat Arzu Alper, “Devlet ihale yasasına aykırı olarak buralar peşkeş çekiliyor” diyerek durumu açıklamıştı. Aynı şeyi Marmaris Belediye Başkanlığı üç ayrı yerde ihaleye açtığını belirten Arzu Alper, “Bu açtığımız davalar da şu anda devam ediyor. Datça’da, Fethiye’de ve Antalya’da da MUÇEV aynı şekilde davranarak kıyıları işgal etmeye çalışıyor” dedi.

Karacasöğüt gönüllüleri de yayınladıkları bildiride gelişmeyi “Marmaris Karacasöğüt çevre mücadelesinde yasalar ve kanunlar işliyor” diyerek sevinçle karşılamıştı ancak halk, gerekli işlemlerin yapılmamasından hala şikayetçi.

Karacasöğüt’te tescilli koruma altındaki alanda inşaat girişimi: Şirket, belediye ve kolluk el ele
Karacasöğüt’te Akdeniz’in rahmini öldürecek projeye ÇED olumlu: Bu karar çürümüş kurumların ayıbı
Karacasöğüt’te yat limanı projesi iptal edildi, doğa kazandı

Karacasöğüt’te ne olmuştu?

Marmaris Karacasöğüt’teki koyda Marmaris Belediyesi, bölgenin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanıilan edilmiş olmasına rağmen, ilandan önceki dosyalar üzerinden işlem yaparak marina işletmesi için MUÇEV’e iskele ruhsatı vermişti.

Ancak MUÇEV bu karara rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan “Çed Olumlu” raporu alarak, Marmaris Belediyesi’nin iptal ettiğini CİMER üzerinden beyan ettiği ruhsatı yenilemişti. Bunun üzerine MUÇEV bu ruhsatla, tekrar inşaat çalışmalarına başlamıştı.

Mücadeleye devam eden çevre savunucuları Karacasöğüt’te MUÇEV yat bağlama iskelesinin de bulunduğu alanın 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tespit ve tescil edilmesinin ardından kurul kararı olmadan inşai faaliyet yapılamayacağı kararını yayınladı. Bu tespit kararı ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de açtığı davada Muğla idare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği ‘Çed Olumlu’ kararını iptal etti. Böylece Marmaris Belediyesi, ruhsat verdiği MUÇEV iskele alanını mühürledi ve kararı kurumlara tebliğ etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.