EkolojiManşetYerel

Karacasöğüt yat limanında, arkeolojik buluntulara rağmen kapasite artışı

0

Marmaris‘teki Karacasöğüt Koyu‘nda Helenistik döneme ait arkeolojik buluntular keşfedildi.

Marmaris Kent Konseyi ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) 2021 yılından itibaren Karacasöğüt’te MUÇEV ve Global Marin’in yat limanlarındaki kapasiteyi arttırmak istemeleri, dolayısı ile denizel alanda doğanın yıkıma uğrama tehdidine karşı yasal girişimlerde bulunulmuştu.

Dava başvurusunda Karacasöğüt Koyu’nun doğal varlıkları, peyzaj ve kültürel-tarihi değerlerinin belirlenmesi, görüntülenmesi, elde edilen bulguların da bir rapora dönüşmesi talep edildi. 28 Eylül 2022 tarihinde Karacasöğüt Koyu’nda SAD üyelerince yapılan dalış sonucunda önemli arkeolojik buluntulara rastlandı. Dalış sonuçlarının rapora dönüştürülmesi üzerine de yasal süreç başlatıldı.

Marmaris Kent Konseyi’nin aktardığına göre, süreç şöyle işledi:

“Çevre aktivistleri, Bodrum Sualtı Müze Müdürlüğü’ne, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile raporu sunup arkeolojik buluntuları tespit, tescil işlemlerini başlatmalarını ve koruma amaçlı önlemleri almalarını talep etti.  Bodrum Sualtı Müzesi de başvuru üzerine harekete geçerek yerinde yaptığı inceleme ile limanın arkeolojik değerini onayladı.

Bakanlık oluruyla…

Elde  edilen görüntüler ve bulgular eşliğinde tescilin yapılması ve limanın koruma altına alınması amacıyla hazırlanan rapor, 27.01.2023 tarihinde 3423852 sayı numarası ile Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirdi. Ancak Valilik ve Muğla Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, raporu yok sayarak 03.02.2023 tarihinde Karacasöğüt limanında bulunan Global Marin şirketinin yat yanaşma projesine “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi.

Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı da MUÇEV’ in yat yanaşma projesine hızlıca İDK toplantı tarihi verdi.

Aktivistler, “Karacasöğüt Koyu’nun arkeolojik niteliklerinin zarar görmemesi için, ilgili bölümünün her türlü deniz üstü faaliyet, demirleme ve dalışı yasaklayarak böylesi önemli bir tarihi mirası koruması gerekirken; bürokrasinin arkasına sığınarak ortak mirasımız olan değerlerin tahrip edilmesine veya yok edilmesine sebep olunması affedilir bir ihmal sayılmayacaktır” dedi.

“Koruma bölge kurulu kararında da belirtildiği gibi, liman çevresi ve ÇED gerekli değildir kararı verilen şirket alanının, tarihi ve arkeolojik değeri 2013 yılındaki ortaya konduğu halde süreç ortak kültürel mirasımızın mutlak korunması ile sonuçlandırılmayıp üstüne üstlük yok etmeye yönelik girişimler ve projelere destek veriliyor” diyen Marmaris Kent Konseyi üyeleri, şunları kaydetti:

“Karacasöğüt yaşayanlarınca arkeolojik değerlerin tescilinin yapılması için dava açılmıştır. Doğal ve arkeolojik sit değerlerinin zarar görmesinden endişe duyan yerel halk, Marmaris Kent Konseyi ve MUÇEP, MUÇEV ile GLOBAL Marin’in kapasite artırımları karşısında hukuki mücadeleyi dayanışma içerisinde sürdürmektedir. Önlem alınmadığı takdirde hukuki sorumlulukları doğacak idari
makamlar, tescil kararını bir an evvel çıkarmalı ve marina adı altında yapılacak kapasite artırımları ile ilgili süreçler de durdurulmalıdır.”

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.