Marmaris‘in Karacasöğüt Koyu‘nda, Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret A.Ş. tarafından planlanan “Yat Yanaşma İskelesi ve Turizm Konaklama Tesisi” projesine dair ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açılan dava kapsamında, bilirkişi keşfi gerçekleştirildi. Uzmanlar, bölgedeki arkeolojik sit alanının tahrip edildiğini ortaya koydu.
24 Şubat’ta, Muğla 2. İdare Mahkemesi Başkanı ve 9 kişilik bilirkişi heyeti eşliğinde yapılan keşifte, davacı ve davalı taraf vekilleri, Karacasöğüt sakinleri ve yurttaşlar yer aldı. Global Marin’in projesinin tamamı 1. derece arkeolojik sit alanında yer almasına rağmen, mahkeme “ÇED gerekli değildir” kararı konusunda ısrar etti. Bu bölge, daha önce MUÇEV Marina için verilen ÇED olumlu kararının, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu‘na aykırılık nedeniyle iptal edildiği bir alan.
Karacasöğüt’te tarihi eserler dekorasyon malzemesi olarak kullanılıyor
Yapılan keşif sırasında, Global Marin A.Ş. tarafından işletilen yelken okulunun yüzer iskelesine 40 adet teknenin bağlı olduğu ve bölgeden çıkarılan tarihi eserlerin dekorasyon ve yapı malzemesi olarak kullanıldığı tespit edildi. Gönüllülerin ilettiği fotoğraflar, projenin gerçekleştirildiği alanın, henüz kazı çalışmaları yapılmamış Amnistos antik kentinin önemli bir parçası olduğunu ve açık hava müzesine dönüştüğünü gösteriyor. Bölge, aynı zamanda Gökova Körfezi‘nin canlılığını oluşturan faunanın ve floranın üreme ve çoğalma alanı olarak da öne çıkıyor.
‣ Karacasöğüt’te tescilli koruma altındaki alanda inşaat girişimi: Şirket, belediye ve kolluk el ele
‣ Karacasöğüt’te Akdeniz’in rahmini öldürecek projeye ÇED olumlu: Bu karar çürümüş kurumların ayıbı
Marina büyütme talebi ve bu talebe verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için devam eden yasal sürecin, 2002’de başlatılan yelken okulu faaliyetiyle ilişkili olduğu belirtiliyor. İmar affı kapsamında yararlandırılan yapılar ve iskeleye bağlı 40 adet yatın durumu, koruma altındaki bölgelerde imar affının uygulanmaması gerektiğine dair Danıştay kararına rağmen soru işaretleri yaratıyor. Keşif sırasında, şirketin ormanlık ve arkeolojik alanı tahrip ettiği de tespit edildi.
Marmaris Kent Konseyi, idari mahkemeye sunulacak bilirkişi raporunun tüm bu konulara açıklık getireceğini ve kararın kamu yararını gözeterek alınmasını beklediğini belirtti. Bölgenin doğal ve tarihi mirasının korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemi vurgulandı.