Marmaris Kent Konseyi raporladı: Karacasöğüt’te arkeolojik alan tahrip ediliyor

Karacasöğüt Koyu'nda Global Marin’in tesis faaliyetine karşı açılan dava sürüyor. Marmaris Kent Konseyi ile gerçekleştirilen bilirkişi keşfi, bölgedeki arkeolojik alanın tahrip edildiğini ortaya koydu.

Marmaris‘in Karacasöğüt Koyu‘nda, Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret A.Ş. tarafından planlanan “Yat Yanaşma İskelesi ve Turizm Konaklama Tesisi” projesine dair ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açılan dava kapsamında, bilirkişi keşfi gerçekleştirildi. Uzmanlar, bölgedeki arkeolojik sit alanının tahrip edildiğini ortaya koydu.

24 Şubat’ta, Muğla 2. İdare Mahkemesi Başkanı ve 9 kişilik bilirkişi heyeti eşliğinde yapılan keşifte, davacı ve davalı taraf vekilleri, Karacasöğüt sakinleri ve yurttaşlar yer aldı. Global Marin’in projesinin tamamı 1. derece arkeolojik sit alanında yer almasına rağmen, mahkeme “ÇED gerekli değildir” kararı konusunda ısrar etti. Bu bölge, daha önce MUÇEV Marina için verilen ÇED olumlu kararının, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu‘na aykırılık nedeniyle iptal edildiği bir alan.

karacasöğüt

Karacasöğüt’te tarihi eserler dekorasyon malzemesi olarak kullanılıyor

Yapılan keşif sırasında, Global Marin A.Ş. tarafından işletilen yelken okulunun yüzer iskelesine 40 adet teknenin bağlı olduğu ve bölgeden çıkarılan tarihi eserlerin dekorasyon ve yapı malzemesi olarak kullanıldığı tespit edildi. Gönüllülerin ilettiği fotoğraflar, projenin gerçekleştirildiği alanın, henüz kazı çalışmaları yapılmamış Amnistos antik kentinin önemli bir parçası olduğunu ve açık hava müzesine dönüştüğünü gösteriyor. Bölge, aynı zamanda Gökova Körfezi‘nin canlılığını oluşturan faunanın ve floranın üreme ve çoğalma alanı olarak da öne çıkıyor.

Karacasöğüt’te tescilli koruma altındaki alanda inşaat girişimi: Şirket, belediye ve kolluk el ele
Karacasöğüt’te Akdeniz’in rahmini öldürecek projeye ÇED olumlu: Bu karar çürümüş kurumların ayıbı

Marina büyütme talebi ve bu talebe verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için devam eden yasal sürecin, 2002’de başlatılan yelken okulu faaliyetiyle ilişkili olduğu belirtiliyor. İmar affı kapsamında yararlandırılan yapılar ve iskeleye bağlı 40 adet yatın durumu, koruma altındaki bölgelerde imar affının uygulanmaması gerektiğine dair Danıştay kararına rağmen soru işaretleri yaratıyor. Keşif sırasında, şirketin ormanlık ve arkeolojik alanı tahrip ettiği de tespit edildi.

karacasöğüt

Marmaris Kent Konseyi, idari mahkemeye sunulacak bilirkişi raporunun tüm bu konulara açıklık getireceğini ve kararın kamu yararını gözeterek alınmasını beklediğini belirtti. Bölgenin doğal ve tarihi mirasının korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemi vurgulandı.

Karacasöğüt
Karacasöğüt’teki mühürlenmiş iskeleye Ağaoğlu ‘demirledi’

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR