EkolojiManşet

Keban Barajı’ndaki toplu martı ölümlerinin sebebi İliç mi?

0
keban barajı

Elazığ’ın Ağın ilçesindeki Keban Barajı Gölü kıyılarında yüzlerce ölü martı bulundu. Keban Fırat Kültür Sanat Arama Kurtarma Spor Kulübü Başkanı Fethi Oruç, yaşanan bu toplu ölümlerin ardında yatan nedenin, bölgedeki altın madeni faaliyetleri sırasında kullanılan siyanürün neden olduğu kirlilik olabileceğini dile getirdi.

Ağın ilçesinde baraj gölü yakınındaki Kaşpınarı Köyü‘nde yaşayan Salih Genç, martı ölümlerini duyduklarında hemen bölgeye geldiklerini söyleyerek, “üç beş tane zannediyorduk, yüzlerce martının öldüğüne, can çekiştiğine şahit olduk. Ben bugüne kadar bir hayvanın, bir canlının böyle öldüğünü görmemiştim, izlemek bile çok kötü. Martı Adası dediğimiz şu ada, bu hayvanların burada şarkı söyledikleri yer, şimdi orada kimse yok” dedi.

Keban Barajı’nda kuraklık gölü tarlaya döndürdü, DSİ’ye göre sorun yok
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santrali Elazığ’da kuruldu
İliç’ten Sedat Cezayirlioğlu: Türkiye’nin gerçek beka sorunu burasıdır

‘Kıyıya ve baraja gelmekten korkar olduk’

Ağın ilçe sakini Oktay Kılıç ise şunları söyledi:

“Ağın İlçesi Karakaş köyü altındaki toplu martı ölümlerini gördükten sonra gelip yerinde gözlem yaptık. Gördüğümüz konu vahşet. Göldeki bütün martılar ölmüş. Hatta kıyıda zaman zaman ölmüş küçük balıklarla karşılaştık. Yıllardır bu coğrafyada yaşadığımız için, suyundan içtiğimiz, çay demlediğimiz Keban Barajı’nda siyanürle altın arama çalışması başladığı andan itibaren İliç’te, suyun rengi dahil olmak üzere canlıların bütün ekosistemi değişti. Toplu ölümler daha sık görülmeye başladı. Artık kıyıya ve baraja gelmekten korkar olduk. Bu sürecin kısa zamanda ilgili makamlara iletilmesini ve ölümlerin sebebinin araştırılıp sağlıklı bilgilendirilme yapılmasını devletimizden ve kurumlarımızdan rica ediyoruz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.