DoğaManşet

Keban Barajı’nda kuraklık gölü tarlaya döndürdü, DSİ’ye göre sorun yok

0

Keban Barajı da iklim değişikliğe bağlı kuraklığın ceremesini çekiyor. Geçen yılın Nisan ayında 839 olan su kodu, bu yılın Nisan ayında 830’a indi. Barajın yapılmaya başladığı dönem su altında kalan 675 kilometrekarelik  tarım alanının bir kısmı kuraklıktan yüzeye çıktı. Yıllardır balıkçılık yapan köylüler tarımcılığa alışmaya çalışırken Devlet Su İşleri (DSİ) barajla ilgili herhangi bir acil eylem planına sahip değil.

24283509

GAP projesi kapsamında 1974 yılından beri su toplayan Keban Barajı’nda daha önce su altında kalmış olan 675 kilometrekarelik tarım arazisinin 170 kilometrekarelik bölümü suların çekilmesiyle ortaya çıktı. 40 yıldır balıkçılık yaparak geçmini sağlayan köylüler tarıma yönelmek durumunda kaldı.

“Yetkililer suyun gelmeyeceğini söylese gecikmezdik”

DHA‘ya konuşan balıkçı Hayrettin Canpolat, bir zamanlar suyla kaplı alana şimdi karpuz ektiğini belirterek,”Asıl mesleğim balıkçılıktı, baraj gölüne su gelmeyince ne yapalım artık balık tutmak yerine karpuz ekiyorum. Daha önce geçimimi balıkçılıkla sağlıyordum, kuraklık nedeniyle su gelmeyince karpuz, nohut ekmeye başladık. Yetkililer zamanında suyun gelmeyeceğini söyleselerdi gecikmezdik. Alışık olmadığım için çiftçilik bana zor geliyor ve çok yorucu”dedi.

Mehmet Emin Demirkapı ise, hayvancılık yapmaya başladığını dile getirerek, “Sular çekilince bu alanda, hayvanlarımı otlatmaya başladım. Baraj gölünde su olmadığı için onlara burada su veremiyorum. Bölgedeki bizlerin durumu bu yıl hiç iyi değil. Baraj gölü havzasındaki arazilerin tümüne ekim yapıldı. Artık nasıl yapacağız, biz de bilmiyoruz” diye konuştu.

fft16_mf2057080

DSİ’ye göre elektrik üretiminde sorun yok

Yeşil Gazete’nin ulaştığı DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü’nden Kamil Altınbulat, tarım arazisini ortaya çıkaran kuraklıkla ilgili “endişe edilecek birşey” olmadığı görüşünde: “Enerji üretiminde sıkıntı yok. Enerji 813 kotuna kadar üretilebiliyor.”

Tarım alanını kullanana ceza

Göl kuruyup ta tarıma dönüş yapmak zorunda kalan köylülerin durumuyla ilgili alınan önlem ise ceza kesmek; “170 kilometrekarelik tarım arazisi zamanında devlet tarafından kamulaştırıldığı için ekilmesi biçilmesi yasaktır ama vatandaş ekip biçiyor. Valilik’ten de ceza kesiliyor.”

‘İnşallah kuraklık olmaz!’

Peki kuraklık devam ederse ne olacak? DSİ’den gelen cevap düşündürücü: “İnşallah kuraklık olmaz. Diğer yerler nasıl etkileniyorsa biz de öyle etkileneceğiz.”

839’dan 830 kot seviyesine düşen Keban Barajı su seviyesi 7-8 metre daha düşerse elektrik üretememeye başlayacak; yani milyonlarca lira yatırım yapılmış ama elektrik üretemeyecek duruma gelen barajlardan biri olacak.

(Gözde Kazaz / Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.