EkolojiHayvan HaklarıManşet

Bergama’da katı atık tesisi yakınında keçiler ölüyor

0
bergama

İzmir’in Bergama ilçesindeki Armağanlar Köyü civarındaki bir merada, Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’ne yakın yerdeki sudan içen on keçinin öldüğü belirlendi.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ocak ayında evsel atıkların depolanması sonucu oluşan sızıntı sularını arıtmak için “ileri biyolojik atık su arıtma tesisi” kurulduğunu açıklamıştı. Dün (23 Nisan’da) katı atık tesisi yakınlarında bulunan Armağanlar Köyü civarındaki merada yaşanan ölümler, tesisin çevresel etkilerine yönelik soru işaretleri uyandırdı.

Çobanlar tarafından fark edilen durum sonrası, olay yerine İlçe Tarım Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri sevk edildi. Çobanlar, keçilerin sudan içtikten kısa bir süre sonra yere yığıldıklarını ve 9 keçinin yaklaşık on dakika içinde öldüğünü belirtti. Olay yerinde yapılan ilk müdahalelerde kalan keçilere zehirlenmeye karşı ilaç enjekte edilse de, bu keçilerden biri daha kurtarılamadı.

Bergama’da 10 bin ağaç kesilecek: Geçim kaynağı için endişelenen köylüler isyanda
Millet Bahçesi için satılan araziler: Bu kez de Bergama

Mehmet Toz isimli bir köy sakini, yaşanan durumu “Keçiler, tesisin sızdırdığı zehirli suları içtikten hemen sonra ölmeye başladı. Saat beş sularında başlayan bu durum karşısında çaresiz kaldık,” şeklinde açıkladı. İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin yetki yetersizliği nedeniyle sudan örnek alamadığı, ancak Jandarma Olay Yeri İnceleme ekiplerinin su numunesi aldığı bildirildi. Ölüm sebeplerinin kesinleşmesi için numune sonuçlarının beklenmesi gerekiyor.

Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel, tesisin bölgede yarattığı tartışmaları ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri vurgulayarak, “Bu tesisin yapılmasına karşı ciddi bir mücadele verdik. Ancak görünen o ki, doğal hayatımızı koruyacak tedbirler yeterli değil,” dedi. Engel, bu tip olayların sıklıkla yaşanmadığını ancak her bir vakanın ciddiye alınması gerektiğini belirterek, sonuçların şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması gerektiğinin altını çizdi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.