Yazarlar

Yüzyılda bir Ombudsmanımız oldu, o da doğmadan öldü – Osman Yılmaz

0

Mübarek Ombudsmanımızın görevi şöyle tanımlanıyor; kamu otoriteleri ile bireyler arasındaki ilişkilerde ortaya çıkan sorunlarda Ombudsman, kamu iradesine karşı bireylerin şikayetlerini kabul etmek ve ortaya çıkan sorunlara bir çözüm getirme çabası gösterecektir. Kamu otoriteleri birlikte veya ayrı ayrı olarak, (Devlet, yerel yönetimler, kamu yönetim ve kurumları) görev alanına girmektedir.

Yurttaşın hak ve özgürlüklerinin koruyuculuğu görevini üstlenen ombudsmanlar, kendilerine aracısız olarak ulaşan şikayetler üzerine ya da kendi inisiyatifleri ile harekete geçer ve yönetim tarafından uygulanan kanun ve kararların kötüye kullanılmasında yada temel hakların korunması dahil, gerekli bütün hallerde soruşturma görevini yerine getirecektir. Kötü yönetim nedeniyle haksızlığa uğrayan bireylerin şikayeti üzerine yapılan denetimden çok daha kapsamlı bir denetimi üstlenmiş olacaktır. Uygulandığı ülkelerde ombudsmanlar hak ve özgürlüklerin savunucusu olarak görülmekte ve sadece kötü yönetim olarak adlandırılabilecek olaylarla kendilerini sınırlandırmamaktazıd.Yapılan haksızlıkların nedenlerini bulmak için sistematik araştırmalara girişir ve mevcut yönetimi iyileştirmek amacıyla önerilerde de bulunurlar, tedbir alırlar.

Görev ve misyonu bunlar olan; taptaze, koskoca ombudsmanımızın gözleri önünde. Taksim’de “alt tarafı üç beş ağaç sökülüyor.” Deve dişi gibi ombudsman üç beş ağaçla uğraşamaz elbette ki. O işler üç beş çoluk çocuk, üç beş çapulcu işi olabilir. Haklı olarak tısı çıkmıyor ombudsmanımızın.

Gel zaman git zaman üç beş ağaç için milyonlar Taksim’i dolduruyor, İstanbul gaza, halk garaza boğuluyor, ülke ayağa kalkıyor, beş ölü, yüzlerce sakatlanma, binlerce yaralı, tutuklamalar, maddi kayıplar, hükümet sallanıyor, başbakan tırsıyor, devlet titriyor ombudsmanımızdan gene tıs yok.

Eğer Ombudsman yukarıdaki görevleri yerine getirmek üzere ihdas edilmiş kurumsa; Ülke yanıyor ombudsman uyuyorsa ne yapacağız. Yapacağımız açık. Ya bu kurum hemen lağvedilmelidir. Yoksa görevi ihmalden hakkında dava açılmalıdır. Ben ikinciyi seçiyorum. Halk birinciyi tercih etti bile.


 

Osman YILMAZ

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mersin Eş Sözcüsü

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.