ManşetSivil Toplum

[1 Eylül Dünya Barış Günü] Barış, su gibi temel bir ihtiyaç

0

Dünya çapında barışın temellerinin atılması ve savaşların önlenmesi için bilinçlenmeyi arttırmak adına her yıl 1 Eylül’de Dünya Barış Günü kutlanıyor.

Dünya Barış Günü, Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkelerin barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Almanya‘nın 1939 yılında Polonya‘yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı‘nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak kutlamasıyla ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler’in 1981 yılında 21 Eylül tarihini Dünya Barış Günü ilan etmesiyle barış günü, dünyada ve Türkiye’de iki kere kutlanıyor.

‣ Dünya Barış Günü’nde barış ve doğa

Türkiye’den barış çağrıları yükseliyor

Türkiye’de çeşitli siyasi partiler vatandaşa çağrı yaparak Dünya Barış Günü’nü kutladı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) yaptığı sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı paylaşımında halkı 1 Eylül’de meydanlara davet ederek şunları söyledi:

“1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ‘toplumsal barış için eşit ve özgür yaşam’ şiarıyla Amed’de [Diyarbakır] buluşuyoruz. Emek ve demokrasi güçleriyle birlikte yapacağımız mitinge, barış isteyen, zulüm rejimine karşı çıkan ve umudu büyütmek isteyen tüm halkımızı İstasyon Meydanı’nı doldurmaya davet ediyoruz.”

Emek Partisi (EMEP) yayımladığı bildiride, barış için yapılan mücadeleyi vurgulayarak “Kendi kâr, sömürü ve rant düzenlerini ihya etmek için çatışmaların ateşini yakan ve körükleyenler arasında savaşların nihai kazananı yoktur. Barış dünya işçi sınıfı ve emekçilerin, ezilen halkların savaşlardan kurtulmak için verdikleri mücadelenin ürünü olacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) yaptığı basın açıklamasında ”Gerçek ve kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için sömürü düzeninin ortadan kalkması, dünyanın kapitalizm belasından kurtulması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

‘Barış talep etmekten vazgeçmeyeceğiz!’

Türkiye’deki mesleki kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri de barışın sağlanması ve sürdürülebilir hale getirilmesi için yayımladıkları bildirilerle çağrıda bulundu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından yapılan basın açıklamasında “Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada barışa olan ihtiyaç tüm yakıcılığı ile her geçen gün kendini daha fazla hissettiriyor. Barış ve demokrasi talebi, ekmek ve su kadar temel ihtiyaç haline gelmiştir” ifadeleriyle barışın acil bir ihtiyaç olduğunda dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) de yayımladığı basın açıklamasında barış talebini “Topluma dayatılan tekçilik, ırkçılık, milliyetçilik, ötekileştirmenin ve nefret dilinin son bulması için iktidarı insan haklarına dayalı barışçıl politikaları uygulamaya ve Türkiye’nin toplumsal barışına uyguladığı tecrit politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz” şeklinde dile getirdi.

Yalnızca 1 Eylül değil, her gün barış günü olsun!

Türkiye Pen Yazarlar Derneği (PEN Türkiye) dünyada ve Türkiye’de toplumsal barışın olmadığına dikkat çekmek üzere yayımladığı “Yalnızca 1 Eylül değil, her gün barış günü olsun” başlıklı bildiride “Dünyada savaşsız günler de olacağının umudunu asla yitirmiyoruz” ifadelerini kullandı ve ekledi:

Ancak, en yakın sınırlarımızdan başlayarak her yerde savaş var, Türkiye de bir savaşın içinde, vaktiyle atıldığı, şimdi kendisini kurtaramadığı bir savaş bu. Savaş ağaları, lordları, büyük devletler, savaştan beslenen büyük bir yapı varken barış olur mu?”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.