Suriye’ye ilk yardım konvoyu ulaştı

Maraş merkezli depremlerden ciddi şekilde etkilenen Suriye'nin kuzeyi, bölünmüşlük ve diplomatik sorunlar nedeniyle Türkiye gibi uluslararası destek alamadı. İlk BM konvoyu, depremden dört gün sonra, bugün sınırdan geçti.

Maraş merkezli iki büyük yıkıcı deprem, Suriye’nin kuzeyini de yer bir etti, ancak Türkiye‘ye olduğu kadar büyük destek ve yardım alamadı; yardım konvoyları da depremin ancak dördüncü günü ülkeye ulaşabildi.

Son bilgilere göre ülkedeki depremler nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 162’ye yükseldi. 

Bab el Hawa sınır kapısındaki bir yetkili AFP’ye verdiği demeçte, BM’ye ait bir yardım konvoyunun Suriye’nin kuzeybatısına ulaştığını, binden fazla kişinin hayatını kaybettiği muhaliflerin elindeki bölgeye ilk kez bir yardım gittiğini açıkladı.

Türkiye’den çadır ve hijyen ürünleri taşıyan altı kamyon da sınırdan geçiş yaparak ülkeye girdi. Suriye tarafındaki sınır yetkilisi Mazen Alloush, teslimatın geç geldiğini ancak hemen dağıtıma başlayacaklarını söyledi.

BM daha önce, ilk yardımın bugün Türkiye’den tek izinli geçiş yoluyla kuzeybatı Suriye’ye ulaşacağına dair güvence aldığını söylemişti.

‘Yardım yetersiz, insanların her şeye ihtiyacı var’

İlk konvoyun geçmesi umut verici olsa da büyük yıkım yaşayan bölgede çok daha fazla insani yardıma ihtiyaç olacağı belirtiliyor. Güvenlik sağlanırsa, en fazla iki kapı daha açılacağı kaydediliyor.

BM’nin Suriye özel temsilcisi Geir Pedersen, “Hayat kurtarıcı yardıma ihtiyacımız var” dedi: “Nerede olurlarsa olsunlar, sınırlara ve hudutlara bakılmaksızın siviller buna şiddetle ihtiyaç duyuyor. En hızlı, en direkt ve en etkili yollardan acilen ihtiyacımız var. Kesinlikle her şeyden daha fazlasına ihtiyaçları var.”

Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetinde, Türkiye sınırına yakın Salqin’e bağlı EL Tulul köyü, Asi nehri üzerindeki bir barajın çökmesinin ardından su altında kaldı.

Ülkedeki arama kurtarma çalışanları ise, BM’nin çabalarının yetersiz olduğunu ve en çok ihtiyaç duyulan şeyin, birçok insanın hala enkaz altında gömülü olduğuna inanılan arama kurtarma operasyonları için ağır ekipman olduğunu anlatıyor.

Beyaz Miğferler olarak bilinen gönüllü kurtarma grubunun lideri Raed al Saleh, Reuters’e “BM, hayat kurtarmamıza yardımcı olmak için en çok ihtiyaç duyduğumuz yardımı, zaman daralırken teslim etmiyor” dedi.

STK’ler ve kurtarma çalışanları da tüm mahallelerin moloza dönüştüğü kentsel alanlarda kurtarma operasyonunun kazma, kürek ve eski vinçler gibi basit araçlara dayandığını söyledi.

Eski bir ingiliz ordusu lojistik uzmanı olan Tümgeneral Sir Tim Cross da Sky News’e Türkiye ve Suriye’deki yardım çabalarının “bir dizi sorun” tarafından engellendiğini söyledi: “Yavaş yanıt vermenin hüznü… Yerde kaynakları tahsis eden, neye ihtiyaç duyulduğunu anlayan insanlara ihtiyacınız var. Bu alanlara girip çıkmak için yolları temizlemeniz gerekiyor. İnsanları tehlike alanından ve daha fazla tehlikeden uzaklaştırmak için destek helikopterlerine ihtiyacınız var. Yani burada devam eden bir sürü sorun var.

Gömülü insanlar var ama hayatta kalanlar da var. Hayatta kalanlara barınak, su, yiyecek, sanitasyon, tıbbi destek, güç – esasen lojistik sorunlar olan tüm bu sorunların verilmesi gerekiyor.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa bölge direktörü de her iki ülkedeki deprem kurbanlarını kurtarmak için zamanın hızla tükendiği uyarısı yaptı. Dr Hans Kluge, BBC Radio 4‘ün Today programına, enkaz altında kalan insanların yalnızca yüzde 22’sinin bir depremden sonra 72 saat hayatta kaldığını ve bu oranın o andan itibaren hızla düştüğünü söyledi.

Kluge, “Artık her dakika önemli çünkü hayat kurtarma olanakları hızla tükeniyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çiftleşme sonrası aslanlardan uyuyan foklara, yılın en iyi vahşi yaşam fotoğrafları

Yaklaşan Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı sergisinde, dünyanın dört bir yanından 100 fotoğrafa yer verilecek. Kimisinde çiftleşme sonrasında görülen aslanlar, kimisinde ise uyuyan foklar bulunuyor.

Bu video erkeklere özel [2]: Neden siyaset hala erkek egemen?

Gazeteci Derya Kap'ın medya, siyaset, iş dünyası ve ilişkilerdeki erkeklik hallerini irdelediği video serisinin ikincisi neden siyasetin hala erkek egemen olduğunu sorguluyor.

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR