KitapDünyaKadınManşet

Şişmanlık Hakkımız: Feminist yazar Virgie Tovar’ın kitabı Güldünya Yayınları’ndan çıktı

0

Vücut görünüm uzmanı, eğitmen Virgie Tovar’ın, “Şişmanlık Hakkımız” adlı kitabı; feminist teori, feminist politika, kadın hareketi, kadın biyografileri, tanıklık derlemeleri üzerine kitaplar yayınlayan Güldünya Yayınları tarafından Türkçe’ye kazandırıldı.

Tovar’ın kitabında, şişmanlık fobisi, içselleştirilmiş aşağılık duygusu, kilonun cinsiyetçilikle, kadın düşmanlığıyla, ırkçılıkla, sınıf ayrımcılığıyla ilişkisi gibi konulara değiniliyor. Yazar kitabında şişmanlık fobisini araştırırken cinsiyetçi moda kavramlarını sorguluyor.

‘Kişisel gelişim adı altında bedensel utanç’

Kitabında, çocukluğunda “büyülü ve eğlenceli” bulduğu bedeninden neden iğrenmeye başladığına, bedeninin kendine ait olduğu duygusunu nasıl yitirdiğine, özgürlük ve merak duygularının yerini alan başarısızlık hissine değinen yazar, kitabında başka kadınların hikayelerine de yer veriyor ve şöyle söylüyor:

Bu hikayelerin suçluları kişisel gelişim, ilham ve sağlık gibi masum ifadelerin gölgesine sığınan bedensel utanç, şişmanlık fobisi ve diyet yapmaktır. Ancak bu fikirler birçok açıdan, özellikle bizim ülkemiz tarihinde çözülememiş olan ırkçılık, beyazların üstünlükçülüğü, sınıf ayrımcılığı ve kadın düşmanlığı gibi daha büyük kültürel problemin belirtileridir.

Virgie Tovar kimdir?

Yazar, gazeteci ve aktivist olan Virgie Tovar, 2018’de Bitch Magazine tarafından en etkili 50 feministten biri seçildi. San Francisco’da yaşayan ve kiloya dayalı ayrımcılık, beden imajı, ‘fatfobi’ gibi konulara odaklanan Togar, son 10 yılını diyet kültürünü ortadan kaldırmak, kilo damgasını toplumsal ve bireysel düzeyde sona erdirmek için çalışarak geçirdi.

İnsanların diyet kültüründen ayrılmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış çevrimiçi bir kurs olan Babecamp‘ın kurucularından biri olan yazarın, The Self-Love Revolution: Radical Body Positivity for Girls of Color (Kendini Sevme Devrimi: Beyaz Olmayan Kızlar için Radikal Beden Olumlama) adında bir kitabı daha bulunuyor. Tovar, kendini şu sözlerle tanımlıyor:

Hayal kurmaya devam etmek yerine hayatımı yaşamaya başlamak istediğim için diyeti bırakmayı seçen 110 kiloluk bir kadınım. Üstelik son derece umutlu, diyeti reddeden, şişmanlığa olumlu yaklaşan ve kısa bluzlar giyerek Miss Piggy takıları takan bir feministim!

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.