EğitimManşetTürkiye

Salgında özel okulların durumu: 936 kolej kapandı, 300 bin öğrenci kaybedildi

0

Koronavirüs salgını birçok sektörü olumsuz etkilediği gibi eğitim sektörünü de vurdu. Salgında özel okullar 300 bin öğrencisini kaybetti, 936 kolej de kapandı. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, velilere teşvik verilmesi içn Milli Eğitim Bakanlığı‘na (MEB) bir rapor sundu. Ancak, Bakanlık bütçe sıkıntısından teşvik veremeyeceğini açıkladı.

Gelecek yıl neler olacağını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk‘a sorduklarını belirten Başkan Öztürk, yetkinin Maliye Bakanlığı‘nda olduğu cevabını aldıklarını söyledi.

‘Kapanmalar binli sayıları geçecek’

Sözcü‘den Sultan Uçar‘ın haberine göre, hazırlanan raporun ayrıntılarını Başkan Öztürk şöyle anlattı:

Salgın tüm sektörler gibi özel okulları ve velilerimizi de çok zorladı. Ekonomik nedenlerle 300 bin öğrenci gitti. Son 1 yılda 936 kolej kapanırken, çok sayıda okul devredildi. Kapanmalar, binli sayıları geçecek. Her şeye rağmen önümüzdeki yıl planlanmalı. Okullar açılmalı, 8. ve 12. sınıflar yüz yüze eğitime acil alınmalı.”

‘Yetki Maliye Bakanlığı’nda’

Gelecek yıl özel okullarla ilgili neler olacağını Bakan Selçuk’a sorduklarını söyleyen Öztürk, Selçuk’un yetkinin Maliye Bakanlığı’nda olduğunu söylediğini şöyle anlattı:

Velilerin ödeme yükünün azaltılması için öğrencilere teşvik verilmesini istedik. Devlet, yüzde 8 KDV uygulamasını salgında yüzde 1’e indirdi. Gelecek yıl ne olacağını Bakan Selçuk’a sorduk. Yetkinin, Maliye Bakanlığı’nda olduğunu bildirdi. KDV konusu hızla netleşmeli. Çünkü, mayısta bütün özel okullar yeni ücretlerini yasaya göre açıklamak zorunda ama kimse ne yapacağını bilmiyor.”

‘Devlete yüzde 30’u aşkın vergiler kesintisiz ödendi’

Zafer Selçuk, köklü özel okulların da dahil olmak üzere zarar etmeyen okul olmadığını, okullar kapalı olsa dahi devlete yüzde 30’u aşkın vergilerin kesintisiz ödendiğini hatırlattı:

40-50 yıllık ortalama 500 öğrencisi olan köklü okullar dahil borcu olmayan veya zarar etmeyen okul yok. Okullar kapalı olsa da, stopaj, sigorta primi ödemeler için devlete yüzde 30’u aşkın vergiler kesintisiz ödendi. Okullar, ortalama 4 milyon lirayı kötü gün parasından harcarken, içeri girdi. Birikimi olmayan, kiralık binada ve banka kredisi kullananlar battı ve daha da batacak.”

Veliler, bazı okul ücretlerini geri alabilir

Başkan, ayrıca yönetmeliğe aykırı oranda zam yapan eğitim kurumlarını velilerin MEB’e şikayet etmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Uzaktan eğitim kararını devlet aldığı için bu durum mücbir sebep kabul ediliyor ve öğrenim ücreti iade edilmiyor. Ancak, velilerin yemek, servis ve yüzde 7 KDV fazlasını koşulsuz alma hakkı var. Bunun yanında uzaktan eğitim dönemi için indirim de talep edebilirler.

Salgında özel okulların durumu

Türkiye’de son dört yılda özel okul sayısı 13 bini geçerken salgın döneminde son bir yılda 936 okul kapanınca bu sayı 12 bin 164’e indi.

Özel okullardaki öğrenci sayısı da 1,5 milyondan 1 milyon 221 bin 147’ye geriledi. Kapanan okulların açtığı zararın 10 milyar TL olduğu belirtildi.

Özel okullar için 2021-2022 eğitim-öğretim yılı kayıtları başladı ve okul ücretlerine ortalama yüzde 20 oranında zam yapılması bekleniyor.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.