Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesine dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptıkları görüşmeyi yazdı. Özellikle aşı konusunun konuşulduğu görüşmede, yeni tedbirlere ve hastanelerin durumlarına da değinildi.
Prof. Dr. Müftüoğlu, Bakan Koca’yla görüşmesinde ilk olarak koronavirüs aşısı konusunu sordu. Bakan Koca da Çinli aşı üreticisi ‘Sinovac‘ ile görüşmelerin tamamlandığını, imzaların atıldığını söyledi. Aşılamada öncelik sağlık çalışanlarında olacak. Daha sonra sıra kronik hastalardan ve diğer risk gruplarından oluşan kişilere gelecek.
‘Aşı ücretsiz yapılacak’
Bakan Koca, görüşmede aşı uygulamalarının kesinlikle ücretsiz yapılacağını, vatandaştan hiçbir ücret talep edilmeyeceğini söyledi. Bu sırada başka üreticilerin ürettiği farklı aşılar için ruhsatlandırma işlemleri sürecek ve süreç tamamlanınca da o aşıların eczanelerde ücretli satılmasına izin verilecek.
Koca, özellikle risk grubunda olup da aşıya ulaşma imkanı olmayanların merak etmemelerini, devletin onlara aşıyı ücretsiz ulaştırma gayreti ve garantisinde olacağının altını çiziyor.
Ayrıca, Koca Türkiye’de de bir aşının üretilebileceğini, ilk verilerin memnuniyet verici olduğuna dikkat çekti. Muhtemelen 2021 sonrasında netice alınacak.
Koca, çok ağır yasakların gelmeyeceğini düşünüyor
Koronavirüs salgınıyla ilgili yasaklar konusuna da değinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çok ağır yeni yasaklamaların gelmeyeceğini düşündüğünü söyleyerek, bireysel tedbirlere dikkat çekiyor:
Özellikle maske takma, sosyal mesafeye uyma, mümkün olduğunca evde kalma, kalabalıklara zorunlu olmadıkça karışmama gibi önlemleri samimi bir şekilde uygularsak, uzun süreli sokağa çıkma yasaklarına gerek kalmayacaktır.
Bakan Koca, salgında panik yaratacak düzeyde bir patlamanın olmadığının ısrarla altını çizerek ‘Panik yok, tedbir var’ diyor. Bakana göre, meselenin kalıcı çözümü hala tedbirlere uymayla ilişkili.
‘Kritik bir noktada değiliz’
Koca, koronavirüse karşı hastanelerin yeterli olup olmadığı sorusuna ise şöyle cevap veriyor:
Çok şükür kritik bir noktada değiliz. Sağlık sistemimiz sağlık ordumuzun gayreti ve devletimizin destekleriyle dimdik ayakta, savaşı başarı ile sürdürüyor. Bazı hastanelerde ilave yoğun bakım üniteleri oluşturma şansımız da zaten hep var. Bu nedenle korkuya, telaşa asla yer yok.
İmamoğlu: İstanbul’da defin sayısı yükseldi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Gürpınar Su Ürünleri Hali‘nde balıkçı esnafıyla dün bir araya geldi. İmamoğlu, burada yaptığı açıklamada İstanbul’da defin sayısının yükseldiğini belirterek şunları söyledi:
Dün akşam, bulaşıcı hastalıktan İstanbul’daki vefat sayısı, 186. Ben şimdi ne yapayım yani; susayım mı, yutkunayım mı? Ben, uyuyamadım ki gece. Defin sayımız, 450’lere doğru yürüyor. Yani yetiştiremiyoruz. Normal Kasım ayında bizim defnimiz, -Allah rahmet eylesin; bütün ölmüşlerimize rahmet diliyorum- İstanbul’da 202, 190, 180 kişidir. Şu anda 450’ye doğru gidiyor. Bu kadar zor durumdayız. Bunu bilin.
22 Kasım Pazar gününe ait koronavirüs verilerinde son 24 saatte 139 kişinin öldüğü açıklandı. Toplam vefat sayısı 12.358, toplam ağır hasta sayısı 4.217 ve toplam hasta sayısı 446.822 oldu. Toplam test sayısı ise 17.245.617.
Öte yandan Çin aşısı gönüllülere uygulandı. Ankara Şehir Hastanesi‘nde Çin’den gelen Covid-19 aşısının Faz-3 çalışması için gönüllü olanlara aşılama işlemi yapıldı.