İnsan HaklarıManşetTürkiye

ABD’deki üniversitelerde Gazze’yi savunan hocalara polis şiddeti

0
Gazze
Fotoğraf: CNN

ABD‘nin büyük üniversitelerinde Gazze‘ye destek amacıyla başlatılan ve giderek yayılan protestolar, polisin sert müdahaleleriyle uluslararası medyanın dikkatini çekiyor. Columbia, Georgetown, George Washington ve diğer ünlü üniversitelerde yapılan eylemlerde, öğrencilerin yanı sıra öğretim görevlileri de polis şiddetine maruz kaldı.

Columbia Üniversitesi‘nde başlayan ve ülke geneline yayılan eylemler, on binlerce öğrenci ve akademisyenin katılımıyla büyüyor. Emory Üniversitesi‘nde ekonomi profesörü Caroline Fohlin ve Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee, polisin eyleme sert müdahalesi sırasında gözaltına alındı. McAfee’nin gözaltına alınma anı, bir doktora öğrencisinin çektiği video ile dünya çapında viral oldu.

ABD’deki üniversitelerdeki Gazze dayanışma kampları, polis baskınlarına ve yüzlerce öğrencinin gözaltına alınmasına rağmen direnişe ve dayanışmaya sahne oluyor. Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC), güvenlik endişeleri nedeniyle 10 Mayıs’ta yapılması planlanan mezuniyet törenini iptal ettiğini duyurdu.

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor
Tepkiler sonuç verdi: Türkiye, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının altıncı ayında ihracatı kısıtladı
İsrail Gazze’yi mahalle mahalle yok ediyor

Teksas Üniversitesi‘nde öğretim üyeleri, polisin öğrenci olaylarına militarize yanıt vermesine tepki olarak dersleri boykot etme kararı aldı. Akademisyenler, kampüsün militarize edilmesini ve öğrencilere yönelik şiddeti kınayarak, eğitime ara verdiklerini ve öğrenci protestolarına katılacaklarını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, ifade özgürlüğü ve insan hakları konusunda sıkça açıklama yapmasına rağmen, üniversite kampüslerinde yaşanan olaylar, ulusal ve uluslararası alanda büyük eleştiri topluyor. Ülke genelinde 30’dan fazla üniversitede Filistin‘e destek veren öğrenci ve akademisyenlerin sayısı artıyor, ancak polis müdahaleleri de şiddetini koruyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.