Doğa MücadelesiEnerjiManşetTürkiye

Rosatom: Sinop ‘cazip’ bir nokta, nükleer santral için görüşmeler başladı

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Astana görüşmesinin ardından yeniden gündeme gelen Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatı için Rusya tarafından açıklama geldi.

Rusya devletine ait atom enerjisi kurumu Rosatom‘un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye ile Sinop’ta nükleer güç santrali inşa edilmesine yönelik müzakerelere başladıklarını duyurdu.

Lihaçev, Sinop’un, nükleer konusunda çalışma yapan herkes tarafından bilinen, dört üniteli büyük bir nükleer santral inşası için “cazip” bir nokta olduğunu söyledi ve “Büyük bir nükleer santralin gelecekteki varlığını da göz önünde bulundurarak, teknolojik ittifaklar kurulması, yatırım politikası ve Türkiye enerji piyasasının şekillendirilmesi açısından yaklaşımlar oluşturmak üzere Türk iş ortaklarımızla görüşmelere başladık” dedi.

Akkuyu, Sinop, Trakya…

Astana görüşmesinde Rusya’nın yüzde 99’una sahip olduğu Akkuyu NGS’nin yanı sıra Erdoğan, Putin’e “Sizinle Sinop’u da konuşmuştuk” demiş ve yılladır finansman eksikliği ve davalarla gündeme gelen Sinop NGS projesini ilk kez açıktan Rusya ile konuşmuştu.

Aynı görüşmede Putin, ‘Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurma’ teklifini de yinelemiş, görüşmenin ardından Rosatom ve Enerji Bakanlığı’nın Trakya‘da bu proje için yer aramaya başladığı açıklanmıştı.

‣ Astana görüşmesinden nükleer endişesi çıktı: Sinop NGS açıklaması ne anlama geliyor?
‣ Putin’in teklif ettiği doğal gaz merkezi için ilk açıklama: Gazprom ve Bakanlık, Trakya’da ortak çalışacak

Erdoğan’ın görüşmede Sinop ve Akkuyu NGS projelerine dair sözleri şöyle olmuştu:

“Akkuyu ile ilgili olarak sizin de ifade ettiğiniz gibi birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında falan açılması dünyada farklı bir ses getirecektir.

Bu arada sizinle Sinop’u da konuşmuştuk. Sinop’la ilgili bir adım atılabilirse bu, tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. Bu konularda Türkiye-Rusya iş birliği, tabii Akkuyu bizim yüzde 10 enerji ihtiyacımızı karşılarken ikinci Sinop, o da bir yüzde 10 karşıladığı zaman yüzde 20 gibi enerji ihtiyacımızı karşılamada bu iki nükleer enerji santralinin çıkaracağı ses dünyada çok çok farklı olacaktır.”

Sinop’un İnceburun Mevkii’nde yapımı planlanan ‘Sinop Nükleer Güç Santrali (Sinop NGS) projesine karşı mücadele ise yıllardır devam ediyor.

2013 yılının Mayıs ayında Japonya ve Türkiye hükümetleri arasında yapılan anlaşmaya göre başlatılan proje sürecinde Japon şirketinin  ÇED başvurusu yapılmadan önce projeden çekilmesi üzerine EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi “proje üstlenicisi” yapılarak ÇED sürecine başlanmıştı.

ÇED süreci kapsamında gerçekleştirilmesi gereken halkın katılımı toplantısı Sinop halkının itirazlarına rağmen yapılmış sayılmış, 2019 yılının Aralık ayında Ankara’da yapılan değerlendirme toplantısına ise Sinop’tan katılan sivil toplum örgütleri alınmamıştı.

ÇED Raporu ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 11 Eylül 2020 tarihinde onaylanmıştı.

Projeye verilen ÇED Olumlu kararının iptali için pek çok meslek odası, çevre örgütü ve bölge sakininin açtığı dava, henüz otuz günlük süresi bile dolmadan, on gün içinde reddedilmişti.

Samsun 3’üncü İdare Mahkemesi’nin aldığı ÇED olumlu kararının iptaline ilişkin davanın reddi kararı, Nisan ayında davacılar tarafından Danıştay’a taşınmıştı.

Sinop NGS için seçilen alanın içinde Bozburun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Hamsilos Tabiat Parkı, Sarıkum Tabiat Koruma Alanı, Aksaz- Karagöl Sulak Alanı ile Sarıkum Sulak Alanı gibi hassas alanlar bulunuyor.

Projenin ÇED Raporu’nda nükleer santralin inşaatı ve işletmesi sırasında oluşturabileceği etkiler atıklar için ara depolama ve son depolama aşaması gibi en önemli konular da dahil pek çok eksiklik bulunuyor.

Projeyle ilgili en son Meclis’te HDP İzmir milletvekili Murat Çepni bir soru önergesi vermiş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, verdiği yanıtta, Japonya ve başka ülkelerden gelen teklifleri değerlendirdiklerini belirtmiş ve nükleer enerjinin Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümüne katkıda bulunacağını söylemişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.